Kardamon posiada wiele doskonałych właściwości, które można wykorzystać w kuchni, ale również w medycynie naturalnej. Korzenną przyprawę doceniono już wieki temu w czasach starożytności, wykorzystując ją głównie podczas leczenia różnych dolegliwości – przeziębienie, ból brzucha, a nawet podawano go niejadkom.
Kardamon poprzez swój smak wspomaga ludzki apetyt. Obecnie, oprócz zastosowań typowo leczniczych, kardamon jest świetnym dodatkiem do deserów i kaw. Szczypta tej przyprawy może nadać daniu całkowicie inny charakter.
Swoim korzennym, ostrym, a zarazem słodkim smakiem doskonale pobudza kubki smakowe. Warto wspomnieć, iż kardamon jest najstarszą, ale również drugą z najdroższych przypraw świata! Klasyczną małą czarną możemy przygotować właśnie z kardamonem dodając również cukier trzcinowy, który podkreśli i wzbogaci smak kawy w delikatne, karmelowe nuty.
Składniki:
- 1-2 łyżeczki kawy mielonej
- szczypta mielonego kardamonu
- 100 ml wody
- cukier trzcinowy do smaku
Sposób przygotowania:
- Wsypać kawę do filiżanki.
- Dodać kardamon i dobrze wymieszać.
- Wszystko zalać wrzącą wodą
- Przed podaniem dosłodzić do smaku cukrem trzcinowym.