Jabłka zatapiane w cieście

on

• 150 g masła
• 1 szczypta soli
• 160 g cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 4 jajka
• 400 g mąki
• 2 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka kakao

Wypełnienie:
• 400-450 g soczystych jabłek

Przygotowanie:
Masło zmiksować na puszystą masę. Dodać cukier oraz cukier wanilinowy. Wymieszać. Dodać sól. Dodawać jajka, po jednym i miksować. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem i dodać do masy.
Do wypełnienia „łodygi” (na formie). odjąć 50 g ciasta surowego i dodać do niego
1 łyżeczkę kakao, wymieszać.
Formę jabłko natłuścić.
Wlać jasne ciasto a następnie w miejsce łodygi – ciemne.
Pokroić jabłka w ósemki i poukładać na cieście jak wachlarz.

Piec w temperaturze ok 160 stopni C (góra i dół) ok 40 min.
Ciasto przed wyjęciem z formy pozostawić jeszcze ok 10 min do ostygnięcia.

Do tego przepisu polecamy:
Forma-jabłko 28cm Original Kaiser z wyjmowanym spodem
(Kod produktu: 655048)

655048-Apfel-Backblech-mit-