Wiosna u większości z nas budzi jedynie pozytywne skojarzenia. Po kilku miesiącach chłodu i monochromatycznych barw, budzi się nowe życie. Kwitną kwiaty, a drzewa zaczynają się zielenić.
Objawy przesilenia wiosennego wynikają m.in. z częstych zmian ciśnienia, a także ze specyficznego, „zimowego” trybu życia, którego efekty kumulują się właśnie na początku wiosny. Aby temu zaradzić, eksperci marki Akbar przygotowali przepisy na herbaty, mające w swoim składzie produkty poprawiające nastrój oraz działające stymulująco na nasz organizm.
Herbaciany koktajl z masłem orzechowym
Orzechy są produktem niezwykle zdrowym, zawierającym całą gamę minerałów, witamin oraz
zdrowych tłuszczów. W korzystny sposób wpływają na nasze samopoczucie, zachęcając do działania. Wykorzystując masło orzechowe (zarówno z orzechów ziemnych, laskowych, czy migdałów) bardzo łatwo wprowadzimy je do pysznych koktajli stworzonych na bazie herbaty.
Składniki:
- Czarna herbata np. Akbar Pure Ceylon
- Łyżka stołowa masła orzechowego z dowolnych orzechów
- Łyżka stołowa skondensowanego mleka
- Łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
1.Herbatę zalewamy wodą o temperaturze ok. 95 0 C i zaparzamy przez 3 minuty. Pozostawiamy do
wystudzenia.
2. Do blendera przelewamy napar, dodajemy łyżkę masła orzechowego, łyżkę skondensowanego mleka i blendujemy przez 15-20 sekund.
Kakaowa herbata z mlekiem
Kakao przenosi nas do beztroskich czasów dzieciństwa. Ziarna kakaowca, podobnie jak orzechy, zawierają bardzo dużo wartości odżywczych i minerałów, poprawiających naszą odporność. Potęgują także wydzielanie się dopaminy – tzw. hormonu szczęścia.
Składniki:
- Czarna herbata np. Akbar Pure Ceylon
- 2 łyżeczki niesłodzonego kakao
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- Pół łyżeczki cukru waniliowego
- Pół łyżeczki cynamonu
- 2 kilkucentymetrowe laski cynamonu do dekoracji
- Gwiazdka anyżu
Sposób przygotowania:
1.Torebkę herbaty zaparzamy w niewielkiej ilości wody w temperaturze 95 0 C przez 3-5 minut.
2. Wyciągamy torebkę herbaty, dodajemy kakao, cynamon, cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy i energicznie mieszamy.
3. W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy miksturę herbaciano-kakaową.
4. Chwilę podgrzewamy i mieszamy (ważne, aby wszystkie składniki dobrze się rozpuściły).
5.Przelewamy do kubków i dekorujemy laskami cynamonu oraz gwiazdką anyżu.
Klonowa bawarka z kardamonem
Syrop klonowy, jedna z wizytówek Kanady, od setek lat uznawany jest jednocześnie za przysmak, a także jako substancja odżywcza i lecznicza. Zawiera w swoim składzie liczne antyoksydanty o działaniu antybakteryjnym i przeciwnowotworowym. Poza tym ma wyjątkowy, niepowtarzalny smak, dzięki któremu nasza herbata nabierze unikalnych walorów smakowych.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- 50 ml dowolnego rodzaju mleka
- 30 ml syropu klonowego
Sposób przygotowania:
- Herbatę zalewamy 150 ml wody w temperaturze 95 0 C i zaparzamy przez 3-5 minut.
- Dolewamy mleko i syrop klonowy.
Smacznego!