Andrzejkowe przepisy na pyszne i szybkie przekąski

andrzejkowe przepisy
Andrzejkowe przepisy na pyszne i szybkie przekąski.

Chociaż w przeszłości Andrzejki służyły głównie do przepowiadania przyszłości za pomocą wosku, jabłek, monet czy butów, to aktualnie wieczór ten wykorzystuje się raczej do urządzania zabaw i spotkań z przyjaciółmi, podczas których przepowiednie są jedynie dodatkiem. Dlatego poza przyborami do wróżb nie wolno zapomnieć o dekoracjach czy smacznym jedzeniu. Nasze andrzejkowe przepisy pomogą w wyczarowaniu prawdziwie magicznej atmosfery, dzięki której uda się każde przyjęcie.

Zobacz także: Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem

Najlepsze andrzejkowe przepisy

Szybko nie znaczy źle czy byle jak. Chociaż wiele osób tak właśnie uważa, to wcale nie trzeba w kuchni spędzać długich godzin, żeby zaserwować swoim gościom przepyszne, pożywne dania. Co więcej, najsmaczniejsze przepisy zazwyczaj zawierają powszechnie spotykane składniki, które prawie każdy trzyma w swojej lodówce. Dzięki temu czas możemy oszczędzić też na niepotrzebnych zakupach.

Jako jeden z najbardziej uniwersalnych produktów świata, jaja są świetną bazą wielu bardzo łatwych w przygotowaniu przekąsek, stanowiących alternatywę dla niezdrowych chipsów i paluszków – mówi Tomasz Jokiel, ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Na niespodziewane okazje warto mieć zawsze w lodówce zapasowe opakowanie jaj. Prawidłowo przechowywane w warunkach chłodniczych zachowają świeżość aż do 4 tygodni!

Zaskakujące wytrawne muffiny

Mimo że muffiny kojarzą nam się z czekoladowymi albo owocowymi wypiekami zjadanymi na deser, to odpowiednio przyrządzone będą cieszyć podniebienie również w wersji wytrawnej. Nasz muffinowy przepis ma tę zaletę, że przy przyrządzaniu babeczek możemy użyć dowolnych znajdujących się pod ręką dodatków.

Składniki

– czubata szklanka mąki

– 1/2 szklanki mleka lub maślanki

– 1/4 szklanki oleju lub oliwy

– jajo Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)

– płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– łyżeczka ulubionych suszonych ziół: oregano, bazylii, rozmarynu, tymianku

– 1/3 łyżeczki soli

– 2/3 szklanki pokrojonych w kostkę wytrawnych dodatków, mogą to być: szynka, ser, oliwki, kapary, suszone pomidory, pestki dyni, a także słonecznik

Przygotowanie

  1. Na początku naszykuj 2 miski i 8-10 foremek na muffiny.
  2. W pierwszej misce staranie mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy.
  3. W drugiej misce równie starannie mieszamy składniki mokre: mleko lub maślankę, olej i całe jajo. Możemy to tego celu użyć ręcznego miksera ustawionego na najniższe obroty.
  4. Następnie składniki suche i mokre szybko łączymy, mieszając przy pomocy łyżki – masa nie musi być jednolita. Do ciasta dokładamy dodatki i znów krótko mieszamy.
  5. Ciasto rozkładamy do foremek. Jeżeli używamy silikonowych, papierowe papilotki nie będą nam potrzebne.
  6. Muffinki pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (tryb góra-dół lub termoobieg). Po tym czasie sprawdzamy przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest suche i w razie potrzeby dopiekamy przez kolejne 2-4 minuty.
jaja faszerowane
Andrzejkowe przepisy na pyszne i szybkie przekąski.

Jaja faszerowane

Faszerowane jaja nie bez powodu są prawdziwym imprezowym klasykiem. Przygotujemy je błyskawicznie i równie błyskawicznie znikną z talerza. Taka przekąska gwarantuje nam, że zadbamy o zdrowie, bo połączenie jaj, tuńczyka i awokado to prawdziwa bomba odżywcza!

Składniki

– opakowanie (10 sztuk) jaj Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)

– małe dojrzałe awokado

– 1/2 puszki tuńczyka

– mała cebula

– kilka łyżek majonezu

– kilka kropel soku z cytryny

– sól i pieprz do smaku

– opcjonalnie: szczypiorek lub natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Jaja gotujemy na twardo przez około 8-10 minut, studzimy i obieramy ze skorupek. Obrane delikatnie kroimy na pół i oddzielamy białko od żółtka.
  2. Żółtka rozkładamy po połowie do dwóch miseczek, do pierwszej dodajemy odsączonego tuńczyka, natomiast do drugiej obrane awokado.
  3. Zawartość obu miseczek bardzo drobno rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy majonez i mieszamy do uzyskania puszystej konsystencji. Obie pasty doprawiamy według uznania solą, pieprzem, sokiem z cytryny i bardzo drobno poszatkowaną cebulą.
  4. Masę rozkładamy do łódeczek z białek jaj. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką. Jako posypki możemy też użyć np. słodkiej papryki w proszku, ziaren sezamu lub startego parmezanu.
Andrzejkowe przepisy na pyszne i szybkie przekąski.

Szpinakowa rolada

Chociaż na pierwszy rzut oka może sprawiać pozory trudnej do wykonania, to nawet kuchenny amator powinien poradzić sobie z naszą szpinakową roladą. Jak w łatwy sposób przygotować to efektowne danie?

Składniki na ciasto

– 4 jaja Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)

– 1/2 szklanki mleka

– 150 g szpinaku (idealnie sprawdzi się również rozdrobniony szpinak mrożony)

– 4 łyżki mąki pszennej typ 450

– 1/3 łyżeczki soli

– 1/3 łyżeczki cukru

Nadzienie

– dowolny kremowy serek o smaku śmietankowym

– opakowanie wędzonego łososia lub szynki konserwowej

– opcjonalnie: koperek lub szczypiorek

Przygotowanie

  1. Na początek przygotowujemy ciasto. Do rozmrożonego i odciśniętego szpinaku dodajemy mleko, całe jaja, a także sól i cukier. Całość miksujemy blenderem „żyrafą” (lub innym, który mamy w domu). Dodajemy przesianą mąkę i wszystkie składniki powtórnie miksujemy na gładką masę, starając się przy okazji wtłoczyć do niej powietrze.
  2. Jak największą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie wylewamy na nią masę. Następnie pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach Celsjusza (tryb góra-dół), uważając, żeby nie przypalić szpinakowego placka. Przed wyjęciem pozwalamy ciastu odpocząć przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  3. Ciasto zdejmujemy z blaszki razem z papierem. Smarujemy je w całości równą warstwą serka, posypujemy ziołami (jeżeli używamy), a następnie układamy równą warstwę z plastrów łososia lub szynki. Tak przyszykowany placek zawijamy w roladę. Przed pokrojeniem powinniśmy schłodzić ją w lodówce co najmniej pół godziny.