Chociaż w przeszłości Andrzejki służyły głównie do przepowiadania przyszłości za pomocą wosku, jabłek, monet czy butów, to aktualnie wieczór ten wykorzystuje się raczej do urządzania zabaw i spotkań z przyjaciółmi, podczas których przepowiednie są jedynie dodatkiem. Dlatego poza przyborami do wróżb nie wolno zapomnieć o dekoracjach czy smacznym jedzeniu. Nasze andrzejkowe przepisy pomogą w wyczarowaniu prawdziwie magicznej atmosfery, dzięki której uda się każde przyjęcie.
Zobacz także: Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem
Najlepsze andrzejkowe przepisy
Szybko nie znaczy źle czy byle jak. Chociaż wiele osób tak właśnie uważa, to wcale nie trzeba w kuchni spędzać długich godzin, żeby zaserwować swoim gościom przepyszne, pożywne dania. Co więcej, najsmaczniejsze przepisy zazwyczaj zawierają powszechnie spotykane składniki, które prawie każdy trzyma w swojej lodówce. Dzięki temu czas możemy oszczędzić też na niepotrzebnych zakupach.
– Jako jeden z najbardziej uniwersalnych produktów świata, jaja są świetną bazą wielu bardzo łatwych w przygotowaniu przekąsek, stanowiących alternatywę dla niezdrowych chipsów i paluszków – mówi Tomasz Jokiel, ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Na niespodziewane okazje warto mieć zawsze w lodówce zapasowe opakowanie jaj. Prawidłowo przechowywane w warunkach chłodniczych zachowają świeżość aż do 4 tygodni!
Zaskakujące wytrawne muffiny
Mimo że muffiny kojarzą nam się z czekoladowymi albo owocowymi wypiekami zjadanymi na deser, to odpowiednio przyrządzone będą cieszyć podniebienie również w wersji wytrawnej. Nasz muffinowy przepis ma tę zaletę, że przy przyrządzaniu babeczek możemy użyć dowolnych znajdujących się pod ręką dodatków.
Składniki
– czubata szklanka mąki
– 1/2 szklanki mleka lub maślanki
– 1/4 szklanki oleju lub oliwy
– jajo Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka ulubionych suszonych ziół: oregano, bazylii, rozmarynu, tymianku
– 1/3 łyżeczki soli
– 2/3 szklanki pokrojonych w kostkę wytrawnych dodatków, mogą to być: szynka, ser, oliwki, kapary, suszone pomidory, pestki dyni, a także słonecznik
Przygotowanie
- Na początku naszykuj 2 miski i 8-10 foremek na muffiny.
- W pierwszej misce staranie mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy.
- W drugiej misce równie starannie mieszamy składniki mokre: mleko lub maślankę, olej i całe jajo. Możemy to tego celu użyć ręcznego miksera ustawionego na najniższe obroty.
- Następnie składniki suche i mokre szybko łączymy, mieszając przy pomocy łyżki – masa nie musi być jednolita. Do ciasta dokładamy dodatki i znów krótko mieszamy.
- Ciasto rozkładamy do foremek. Jeżeli używamy silikonowych, papierowe papilotki nie będą nam potrzebne.
- Muffinki pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (tryb góra-dół lub termoobieg). Po tym czasie sprawdzamy przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest suche i w razie potrzeby dopiekamy przez kolejne 2-4 minuty.
Jaja faszerowane
Faszerowane jaja nie bez powodu są prawdziwym imprezowym klasykiem. Przygotujemy je błyskawicznie i równie błyskawicznie znikną z talerza. Taka przekąska gwarantuje nam, że zadbamy o zdrowie, bo połączenie jaj, tuńczyka i awokado to prawdziwa bomba odżywcza!
Składniki
– opakowanie (10 sztuk) jaj Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)
– małe dojrzałe awokado
– 1/2 puszki tuńczyka
– mała cebula
– kilka łyżek majonezu
– kilka kropel soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
– opcjonalnie: szczypiorek lub natka pietruszki
Przygotowanie
- Jaja gotujemy na twardo przez około 8-10 minut, studzimy i obieramy ze skorupek. Obrane delikatnie kroimy na pół i oddzielamy białko od żółtka.
- Żółtka rozkładamy po połowie do dwóch miseczek, do pierwszej dodajemy odsączonego tuńczyka, natomiast do drugiej obrane awokado.
- Zawartość obu miseczek bardzo drobno rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy majonez i mieszamy do uzyskania puszystej konsystencji. Obie pasty doprawiamy według uznania solą, pieprzem, sokiem z cytryny i bardzo drobno poszatkowaną cebulą.
- Masę rozkładamy do łódeczek z białek jaj. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką. Jako posypki możemy też użyć np. słodkiej papryki w proszku, ziaren sezamu lub startego parmezanu.
Szpinakowa rolada
Chociaż na pierwszy rzut oka może sprawiać pozory trudnej do wykonania, to nawet kuchenny amator powinien poradzić sobie z naszą szpinakową roladą. Jak w łatwy sposób przygotować to efektowne danie?
Składniki na ciasto
– 4 jaja Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)
– 1/2 szklanki mleka
– 150 g szpinaku (idealnie sprawdzi się również rozdrobniony szpinak mrożony)
– 4 łyżki mąki pszennej typ 450
– 1/3 łyżeczki soli
– 1/3 łyżeczki cukru
Nadzienie
– dowolny kremowy serek o smaku śmietankowym
– opakowanie wędzonego łososia lub szynki konserwowej
– opcjonalnie: koperek lub szczypiorek
Przygotowanie
- Na początek przygotowujemy ciasto. Do rozmrożonego i odciśniętego szpinaku dodajemy mleko, całe jaja, a także sól i cukier. Całość miksujemy blenderem „żyrafą” (lub innym, który mamy w domu). Dodajemy przesianą mąkę i wszystkie składniki powtórnie miksujemy na gładką masę, starając się przy okazji wtłoczyć do niej powietrze.
- Jak największą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie wylewamy na nią masę. Następnie pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach Celsjusza (tryb góra-dół), uważając, żeby nie przypalić szpinakowego placka. Przed wyjęciem pozwalamy ciastu odpocząć przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Ciasto zdejmujemy z blaszki razem z papierem. Smarujemy je w całości równą warstwą serka, posypujemy ziołami (jeżeli używamy), a następnie układamy równą warstwę z plastrów łososia lub szynki. Tak przyszykowany placek zawijamy w roladę. Przed pokrojeniem powinniśmy schłodzić ją w lodówce co najmniej pół godziny.