Najczęściej jedynymi dodatkami są chleb i tradycyjny ziołowy sos chimichurri, który zyskał popularność na całym świecie. Wykorzystuje się go szczególnie do dań pieczonych i grillowanych.
,,Grillowanie zwykle kojarzy się nam bardzo tradycyjnie, tymczasem to doskonała okazja do
eksperymentowania. W naszym przepisie dwie dobrze znane wędliny, połączone ze sobą i wzbogacone sosem, zmieniają swoje oblicze i sprawiają, że popołudnie przy grillu staje się prawdziwą kulinarną przygodą. A egzotycznego posmaku dodaje sos chimichurri.” – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy
Kiełbasa nadziewana serem z sosem chimichurri na grilla
Składniki do mięsa:
– 1 kg Kiełbasy grillowej z serem Dobrowolscy
– 300 g Boczku extra parzonego Dobrowolscy
– 2 świeże, słodkie papryki
– 2 średnie cebule
– 1 łyżka masła
Składniki na sos chimichurri:
– 1 pęczek świeżej pietruszki lub 2 łyżki suszonej
– 1 pęczek świeżej kolendry lub 2 łyżki suszonej
– 1 pęczek świeżego oregano lub 2 łyżki suszonego
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu
– 4 ząbki czosnku
– 1 świeża papryczka chili lub 1/2 łyżeczki suszonego chili
– 100 ml oliwy z oliwek
– 3 łyżki soku z limonki, octu jabłkowego lub soku z cytryny
Sposób przygotowania sosu:
- Pietruszkę, kolendrę i oregano drobno siekamy i wrzucamy do miski.
- Dodajemy 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę lub starte. Dokładamy drobno posiekaną papryczkę chili.
- Doprawiamy solą, pieprzem i 3 łyżkami soku z limonki.
- Wszystko zalewamy oliwą z oliwek i mieszamy.
Sposób przygotowania mięsa:
- W Kiełbasie grillowej z serem Dobrowolscy wycinamy trójkątny pasek, żeby zrobić miejsce na
warzywa. Wkładamy tam pociętą w podłużne paski paprykę. - Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Układamy ją w kiełbasie wzdłuż papryki.
- Boczek kroimy w cienkie plastry. Układamy je obok siebie po dwa, na nich kładziemy nadziewaną kiełbasę i ciasno zawijamy ją w boczek.
- Tak przygotowane wędliny kładziemy na rozgrzany grill końcówkami boczku do dołu i grillujemy kilka minut, aż ser zacznie się topić.
- Następnie obracamy na drugą stronę i grillujemy kolejne kilka minut. Podajemy z sosem chimichurri.
Smacznego!