Bogatozdobione lub jednokolorowe pisanki to niewątpliwa ozdoba wielkanocnego stołu, ale okazuje się, że dekorować można nie tylko skorupki, ale też same jajka, nadając im przy okazji ciekawego smaku. Marmurkowy wzór i słodko-kwaśny aromat osiągniesz przygotowując jajka herbaciane, czyli popularny street food rodem z Chin.
Składniki
• 12 jajek
• woda do gotowania
Marynata
• 4 torebki czarnej herbaty
• 1,5 szklanki sosu sojowego
• 2 łyżeczki cukru
• 2 laski cynamonu
• 2-3 gwiazdki anyżu
• skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie rozpocznij od umieszczenia w garnku lub multicookerze jajek, zalania ich wodą do całkowitego przykrycia, a następnie dodania wszystkich składników marynaty i ugotowania na twardo.
- Korzystając z urządzenia z opcją gotowania pod ciśnieniem zajmie to ok. 4 minuty, natomiast w przypadku garnka będzie to 10 minut od momentu doprowadzenia wody do wrzenia.
- Gdy jajka będą gotowe, wyjmij je z naczynia, ale nie wylewaj płynu, w którym się gotowały.
- Każde z jajek rozbij delikatnie łyżką, tak żeby w skorupce pojawiły się drobne pęknięcia. „Popękane” jajka w skorupkach przełóż ponownie do płynu i pozostaw na 18 godzin – po tym czasie możesz w końcu je obrać i cieszyć się oryginalnym smakiem oraz ciekawym wyglądem.