Kuchnia azjatycka ma dla nich wiele propozycji. Jedną z nich jest jackfruit. To owoc chlebowca różnolistnego, który osiąga nawet 30 kilogramów masy i mierzy 90 centymetrów. Jackfruit jest chętnie wykorzystywany przez wegan i wegetarian do przyrządzania pysznych deserów, a także burgerów, gulaszu czy wege kebabów. Ponadto owoc jest bogaty w błonnik i niskokaloryczny, a także zawiera prozdrowotne związki takie, jak beta-karoten czy flawonoidy.
Składniki:
- 100 g makaronu soba
- 400 g jackfruita zielonego szarpanego
- 2 łyżki pasty z czosnku lub 3-4 ząbki drobno posiekane
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule pokrojone w piórka
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 mała marchew starta na tarce
- 500 ml passaty pomidorowej
- Sól i pieprz czarny do smaku
- 1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
- 100 g masła
- Świeże zioła do podania
- Świeżo starty ser długo dojrzewający (np. parmezan)
Sposób przygotowania:
- Jackfruita przełóż na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą, następnie dobrze odciśnij z jej
nadmiaru. - Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zostaw kilka łyżek wody z gotowania).
- Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, podsmaż odsączonego jackfriuta przez 5-6 minut, dodaj
pokrojoną cebulę, pastę z czosnku oraz startą marchewkę i smaż kolejne 5 minut. W
międzyczasie dodaj pokrojone pomidory, passatę, oregano, dopraw solą, pieprzem i
wymieszaj. Przykryj i duś przez 20 minut na wolnym ogniu. Pod koniec raz jeszcze dopraw do
smaku. - Wymieszaj gotowe ragù z makaronem i wodą z gotowania. Dodaj zimne masło, całość
wymieszaj i podawaj z tartym serem.