Składniki:
• 150g mąki orkiszowej 1850
• 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 150g masła
• 5 jajek
• 200g śmietanki 30%
• duża garść szpinaku
• zielona cześć dymki
• 100g wędzonego pstrąga
• kilka pomidorków koktajlowych
• 30g sera feta
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli i kawałki zimnego (!) masła. Wszystko dokładnie rozgnieć – im szybciej, tym lepiej.
- Ciasto kruche nie powinno być ogrzewane. Wyrobioną kulkę ciasta odstaw na 30 minut do lodówki i nagrzej piekarnik do 190 stopni.
- Następnie, ciasto rozwałkuj i przełóż na formę do tarty. Zrób trochę dziurek widelcem, połóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp obciążenie, np ryż lub fasolę. Piecz przez 15 minut.
- Po tym czasie zdejmujemy obciążenie z papierem i pieczemy kolejne 12 minut. W międzyczasie
przygotuj farsz… Szpinak i cebulkę drobni posiekaj. - Dodaj rozbełtane jajka, śmietankę, całość przypraw i wymieszaj. Na upieczony spod tarty wylej masę. Połóż kawałki wędzonej ryby, pomidorki koktajlowe oraz pokruszony ser feta. Włóż znów do piekarnika (temperatura 180 stopni) i piecz przez 20 minut.
Przepis: MajAcademy