Carpaccio charakteryzuje się delikatnym i subtelnym smakiem. Pieczone buraki nadają potrawie słodkawe i lekko kwaskowe nuty. Ser natomiast dodaje potrawie wyrazistości i kremowości, podczas gdy rukola wprowadza odrobinę świeżości, a ocet balsamiczny aromatu.
Składniki:
- 100g pieczonego buraka
- 1szt ciasta francuskiego
- 150g sera Edamskiego Mońki
- 50g rucoli
- 50g podprażonych orzechów włoskich
- Oliwa z oliwek
- Pieprz gruboziarnisty
- Ocet balsamiczny
Carpaccio z pieczonego buraka – sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie rozwałkowujemy, kładziemy na nim okrągłą tortownicę i wycinamy nadmiar ciasta.
- Przekładamy na blaszkę i posypujemy startym serem. Pieczemy 15 minut w 180 ℃.
- Buraka kroimy w cienkie plasterki i układamy na schłodzonym cieście.
- Posypujemy płatkami lub wiórkami sera, orzechami, rucolą.
- Całość polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy octem balsamicznym i obsypujemy pieprzem.