Carpaccio charakteryzuje się delikatnym i subtelnym smakiem. Pieczone buraki nadają potrawie słodkawe i lekko kwaskowe nuty. Ser natomiast dodaje potrawie wyrazistości i kremowości, podczas gdy rukola wprowadza odrobinę świeżości, a ocet balsamiczny aromatu.
Składniki:
- 100g pieczonego buraka
 - 1szt ciasta francuskiego
 - 150g sera Edamskiego Mońki
 - 50g rucoli
 - 50g podprażonych orzechów włoskich
 - Oliwa z oliwek
 - Pieprz gruboziarnisty
 - Ocet balsamiczny
 
Carpaccio z pieczonego buraka – sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie rozwałkowujemy, kładziemy na nim okrągłą tortownicę i wycinamy nadmiar ciasta.
 - Przekładamy na blaszkę i posypujemy startym serem. Pieczemy 15 minut w 180 ℃.
 - Buraka kroimy w cienkie plasterki i układamy na schłodzonym cieście.
 - Posypujemy płatkami lub wiórkami sera, orzechami, rucolą.
 - Całość polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy octem balsamicznym i obsypujemy pieprzem.