Carpaccio z pieczonego buraka na ciastku z ciasta francuskiego

on

Carpaccio charakteryzuje się delikatnym i subtelnym smakiem. Pieczone buraki nadają potrawie słodkawe i lekko kwaskowe nuty. Ser natomiast dodaje potrawie wyrazistości i kremowości, podczas gdy rukola wprowadza odrobinę świeżości, a ocet balsamiczny aromatu.

Składniki:

  • 100g pieczonego buraka
  • 1szt ciasta francuskiego
  •  150g sera Edamskiego Mońki
  •  50g rucoli
  •  50g podprażonych orzechów włoskich
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz gruboziarnisty
  • Ocet balsamiczny

Carpaccio z pieczonego buraka – sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, kładziemy na nim okrągłą tortownicę i wycinamy nadmiar ciasta.
  2. Przekładamy na blaszkę i posypujemy startym serem. Pieczemy 15 minut w 180 ℃.
  3. Buraka kroimy w cienkie plasterki i układamy na schłodzonym cieście.
  4. Posypujemy płatkami lub wiórkami sera, orzechami, rucolą.
  5. Całość polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy octem balsamicznym i obsypujemy pieprzem.