Kaczka po pekińsku

on

Składniki:

  • 100 ml Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
  • 150 g Warzyw do woka House of Asia
  • 1 łyżeczka Przyprawy do kuchni chińskiej House of Asia
  • 2 łyżeczki Sezamu białego House of Asia lub czarnego
  • 2 piersi z kaczki
  • Kilka liści sałaty rzymskiej
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • Sól, pieprz

Ciasto na placki mandaryńskie:

  • 2 łyżki Oleju sezamowego House of Asia
  • 150 g mąki pszennej
  • 125 ml wody w temperaturze 75-85 ºC
  • 1 łyżka oliwy do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki mandaryńskie:

  1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki ciasta i zagnieć tak, aby było gładkie i nie kleiło się do rąk.
  2. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 45 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych kawałków, uformuj z nich kulki i rozwałkuj na cienkie placuszki.
  3. Smaż placki na patelni wysmarowanej oliwą.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Oprósz solą i pieprzem, ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu i zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
  2. Przełóż na talerz i posmaruj 3/4 ilości sosu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6 minut. Wyjmij i odstaw na kolejne 6 minut. 
  3. Warzywa do woka przełóż na sitko i dobrze odciśnij wodę. Podsmaż je na rozgrzanym woku z dodatkiem przyprawy do kuchni chińskiej.
  4. Kaczkę pokrój w plastry.
  5. Gotowe placki posmaruj pozostałym sosem do kaczki, następnie ułóż warzywa,
    plastry mięsa i posyp świeżą dymką i sezamem.