Karnawał to tradycja, która dziś kojarzy się przede wszystkim z kolorową zabawą, korowodami przemierzającymi ulice miast, tańcem i balami maskowymi. Rio de Janeiro, Wenecja, Valletta czy Nicea to najbardziej znane miejsca, w których hucznie i barwnie kultywuje się ten obyczaj. Zanim się rozpowszechnił, był mocno związany z agrokulturą, czyli uprawą roli, a okres ten – od Święta Trzech Króli do Środy Popielcowej – był czasem pożegnania z… mięsem. Warto więc w tym okresie przygotować nowe, smaczne i bogate w odżywcze składniki menu. Dziś prezentujemy prosty przepis na smaczne smarowidło, które podbije Twoje serce. Oto fasolowa pasta kanapkowa!
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli
- ½ szklanki oliwy z oliwek (ok. 100 ml)
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 8 suszonych, wędzonych śliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 pęczek lubczyku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W drobną kostkę pokrój cebulę i śliwki, a jabłko zetrzyj na tarce. Posiekaj czosnek i natkę lubczyku.
- Usmaż cebulę na rozgrzanej oliwie z oliwek, by była lekko rumiana, a następnie dodaj czosnek, śliwki i jabłko. Poczekaj, aż wszystko wystygnie.
- Fasolę z częścią wody z puszki zmiksuj, dodaj oliwę i podsmażone składniki. Przypraw lubczykiem, solą, pieprzem i majerankiem.
- Pastę podawaj schłodzoną z razowym chlebem i ogórkiem kiszonym.