Zupa z pstrąga – świąteczna klasyka w nowoczesnym wydaniu

on
zupa z pstrąga
Zupa z pstrąga – świąteczna klasyka w nowoczesnym wydaniu.

Święta to czas rodziny, prezentów i, oczywiście, jedzenia! Tradycyjne dwanaście wigilijnych dań dają prawdzie pole do popisu. Wśród przysmaków tego wieczoru powinny obowiązkowo znaleźć się potrawy rybne. Poza karpiem i śledziem podczas kolacji 24 grudnia najchętniej zajadany jest pstrąg. W tym roku warto postawić właśnie na niego i to w nowym, zaskakującym wydaniu.

Zupa z pstrąga

Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez czerwonego barszczu z uszkami. To jednak rzadko jedyna zupa, która pojawia się w przeddzień Bożego Narodzenia na stole. Jako drugą opcję proponujemy wariację klasyki, czyli zupę z pstrąga. Będzie ona świetnym wstępem do kolacji. Nie tylko rozgrzeje gości, ale także wzbudzi w nich apetyt na więcej. Dodatkowo, jest ona szybka i łatwa do przyrządzenia – coś, co każdy przygotowujący ogromną świąteczną ucztę na pewno doceni.

Składniki

· 2 l naturalnego bulionu rybnego
· 800 g filetów z pstrąga
· 1 marchewka
· 1 pietruszka
· 1 mały seler
· 2 łyżki śmietanki Łaciatej 12%
· 1 łyżka mąki
· 1 łyżka sosu sojowego
· 1 łyżeczka soli
· 1 łyżeczka pieprzu
· 1 natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Najpierw starannie umyj i obierz warzywa, a następnie pokrój je w średniej grubości plastry. Do garnka wlej bulion i zagotuj. Później dodaj przygotowane kawałki warzyw. Całość gotuj przez około 5 minut. W międzyczasie w szklance wymieszaj śmietankę z mąką. Do tak przygotowanej mikstury dodaj pół szklanki bulionu i ponownie wymieszaj. Całość wlej do garnka z rybno-warzywnym wywarem. Zagotuj i dodaj do potrawy sos sojowy.
Opłucz i pokrój w paski filety z pstrąga. Kawałki ryby wrzuć do zupy. Gotuj przez 5 minut. Do smaku możesz przyprawić pieprzem i solą. Użyj drobno posiekanej natki pietruszki do dekoracji zupy.