Wraz z nadejściem długich jesiennych wieczorów, nadchodzi również zwiększona ochota na coś słodkiego. Dobrze zatem przygotować odpowiednio wcześniej deserowe przepisy, które uatrakcyjnią deszczowe popołudnia. W roli przekąski doskonale sprawdzi się kostka czekoladowa – przysmak przekładany serkiem mascarpone z dodatkiem chrupiących migdałów i pistacji.
Składniki (foremka 20×20 cm):
- 250 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 ml mleka
- 4 łyżki kakao gorzkiego
- 300 g mąki pszennej
- 250 g cukru trzcinowego GoldPack
- 5 jajek L
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- 500 g mascarpone
- 500 g śmietany 36%
- 2-3 łyżeczki cukru z wanilią
- migdały w płatkach KRESTO
- pistacje KRESTO
Sposób przygotowania:
- Mleko przelej do garnka z grubym dnem, dodaj masło i mieszając rozpuść je, starając się nie dopuścić do zagotowania płynu. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę, mieszaj aż do rozpuszczenia. Następnie odstaw do przestudzenia.
- Przesyp do miski wszystkie suche składniki. Przesiej mąkę i kakao. Wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wbij jajka do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
- Zmniejsz obroty miksera i wolnym strumieniem wlewaj przestudzony płyn (mleko, masło, czekoladę).
- Na koniec dodaj suche składniki, wymieszaj je na najniższych obrotach miksera lub rózgą.
- Wylej ciasto do foremki i piecz na środkowej półce przez ok. 35 minut, do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjmij z formy i ułóż na kratce, do wystudzenia.
- Śmietanę, mascarpone i cukier przełóż do misy miksera. Całość ubij na sztywno.
- Ciasto przekrój na 3 poziome części, które kolejno przełóż kremem.
- Ciasto najlepiej podać po około 24 godzinach przechowania w szczelnym pojemniku.
- Przed podaniem wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi oraz pokruszonymi pistacjami.