Pierogi z owocami i śmietaną – letni obiad dla każdego

on
Pierogi z owocami i śmietaną
Pierogi z owocami i śmietaną – letni obiad dla każdego

Pierogi to zdecydowani bohaterowie polskich kuchni. Chociaż często w formie wytrawnej pojawiają się na przykład na wigilijnym stole, wielu miłośników tradycyjnego jedzenia sięga po nie na codzień. Te z kapustą i grzybami, ruskie czy z mięsem są wspaniałym wyborem na solidny obiad. Jednak upały nie skłaniają do sowitych posiłków. W ciepłe dni lepiej zdecydować się na lekką i orzeźwiającą wersję, czyli na pierogi z owocami i śmietaną.

Pierogi z owocami i śmietaną

Pierogi z owocami i śmietaną to świetny wybór zarówno na obiad, jak i na deser. Okres wakacji to najlepszy moment na wykorzystanie sezonowych owoców. Warto postawić na truskawki albo śliwki. Owocowy farsz, dopełniony śmietaną, sprawi, że przygotowany posiłek będzie zdrowy i pożywny, a do tego bardzo smaczny.

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 350 ml wrzącej wody
  • 1 szczypta soli
  • 1 laska wanilii
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z czerwonego buraka

Truskawkowe nadzienie

  • 200 g truskawek
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • mięta

Nadzienie śliwkowe

  • 200 g śliwek
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Pozostałe składniki

  • mąka do podsypania
  • 400 ml śmietany Łaciata 12%

Przygotowanie

Wsyp mąkę do miski, a następnie dodaj szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Całość zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj na ciasto. Po przykryciu ściereczką, odstaw na 10 minut. W tym czasie żółtka, cukier puder oraz nasiona wanilii należy wymieszać. Dodaj je do przestudzonego ciasta. Masę zagnieć i podziel na pół. Jedną część zagnieć z sokiem z buraka, podsypując mąką. Dzięki temu ciasto uzyska różowe zabarwienie.

Farsz owocowy

Truskawki pokrój w drobną kostkę. Posiekaj listki mięty i zmieszaj je z owocami. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie pomieszaj.

Śliwki pokrój w drobną kostkę. Następnie wymieszaj je z cynamonem i mąką ziemniaczaną.

Lepienie pierogów

Na początku oprósz blat lub deskę mąką. Różowo zabarwione ciasto, ugniecione z sokiem z buraka, rozwałkuj na grubość 3-4 mm. Wytnij kółka. Małą łyżeczką nałóż nadzienie truskawkowe, a później sklej pierogi. Gotowe smakołyki odłóż na bok, na przygotowaną deskę oprószoną mąką. Następnie powtórz ten proces, używając drugiej porcji ciasta i nadzienia śliwkowego. Pierogi ze śliwkami gotuj w lekko osolonej wodzie przez około 5-6 minut. Natomiast pierogi z truskawkami należy gotować nieco krócej, by owoce się nie rozgotowały. Danie podaj ze śmietaną Łaciata 12%.

Pierogi z owocami i śmietaną
Pierogi z owocami i śmietaną – letni obiad dla każdego

Leniwe – alternatywa dla tradycyjnych pierogów

Dla osób, które nie przepadają za tradycyjnymi pierogami, świetną alternatywą będą leniwe! Podane z owocami i śmietaną stanowią one wyśmienitą propozycję na letni posiłek.

Składniki

  • 3 jajka
  • 500 g twarogu Mazurski Smak bez laktozy
  • 2 łyżki masła extra Łaciate (do ciasta)
  • 3 łyżki masła extra Łaciate (do smażenia)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 150 g mąki
  • 100 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 200 g truskawek
  • sól

Przygotowanie

Twaróg zmiel w maszynce do mielenia. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj razem z cukrem, w między czasie wbijając po jednym żółtku i ciągle ucierając. Następnie, nadal kontynuując ucieranie, dodaj partiami twaróg. Białka jajek ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Przesiej mąkę do sera i dokładnie wymieszaj. W dalszej kolejności przełóż ubite białka do serowej masy i delikatnie wymieszaj. Zagniecione ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę. Z tak przygotowanej masy uformuj wałek. Pokrój go na ukośne kawałki ciasta o szerokości około 1,5 cm.

Gotowanie leniwych

Zagotuj osoloną wodę w wysokim garnku. Partiami wrzuć do wrzącej wody przygotowane wcześniej kluseczki. Kiedy wypłyną na powierzchnię, wyłów je i odcedź.

Rozgrzej masło na patelni i podsmaż kluseczki. Następnie przełóż je do miseczek. Można je serwować wedle uznania, na przykład same, a także ze świeżymi owocami, cukrem, cynamonem bądź ubitą śmietanką Łaciata 30%.