Tartaletki z pomidorami to idealny sposób na prostą do przyrządzenia potrawę, która na pewno zachwyci podniebienia wszystkich piknikowiczów.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- garść mini pomidorków
- kilka czarnych oliwek
- 50 g szynki w kawałku
- 50 g salami w plasterkach
- 50 g sera mozzarella
- 50 g sera żółtego
- ketchup
Sposób przygotowania:
- Foremki do tartaletek posmaruj cienko Delmą i oprósz mąką.
- Do miski włóż: pozostałą mąkę, sól, Delmę i jajko, wymieszaj mikserem (jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj łyżkę lub dwie zimnej wody).
- Ciasto przełóż na podsypany mąką stół, szybko zagnieć i rozwałkuj na placek grubości 3-4 mm.
- Następnie wytnij z niego kółka o średnicy nieco większej niż średnica foremek.
- Ciastem wylep dno i boki foremek. Nakłuj wykałaczką.
- Foremki z ciastem włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 10 minut.
- Ser żółty zetrzyj na tarce, mozzarellę i szynkę pokrój w kostkę. Pomidorki pokrój na połówki, oliwki w plastry.
- Podpieczone ciasto posmaruj ketchupem i włóż do środka wędlinę, pomidory i oliwki. Posyp serami.
- Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 15 minut.