Dzisiaj, jak nigdy wcześniej, wszyscy potrzebujemy zastrzyku pozytywnej energii i małych, codziennych radości. A te, płyną również z pozoru prostych czynności, jak chociażby rodzinnego gotowania. Skoro mamy więcej czasu i domowe okoliczności sprzyjają – już nic nie stoi na przeszkodzie, aby wprowadzić nieco świeżości do kuchni i wraz z najbliższymi oddać się kulinarnym fantazjom.
Sposób na odporność
Zimowa hibernacja już za nami, ale niektórzy wciąż muszą mierzyć się z wiosennym przesileniem. Na domiar złego w obecnym, specyficznym okresie nie brakuje objawów, które przyprawiają o ból głowy, rodząc stres i przerażenie. Wówczas jak mantra powtarzane jest hasło: odporność. Tymczasem, aby przygotować miksturę na witalność, wcale nie trzeba specjalnych umiejętności. Co się sprawdzi? Już szklanka przegotowanej wody z sokiem z cytryny, imbirem i odrobiną miodu wypita rano na czczo, nawodni, doda energii, wspomoże też trawienie. Dodatkowo ma właściwości odkwaszające, co skutkuje wzmocnieniem organizmu. Przy reperowaniu naszego systemu odpornościowego kluczową rolę może odegrać również mniej znana – pierzga pszczela, niezwykle cenny produkt pszczeli. Już jedna łyżka, dodana do wybranego napoju np. wody z cytryną, letniej herbaty, naparu ziołowego czy nawet mleka, przy systematycznym stosowaniu, pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie organizmu. Kolejnym dodatkiem do napojów, którego nie może zabraknąć w zestawieniu odpornościowych hitów jest sok z brzozy. Idealny na wczesną wiosnę, dodany chociażby do soku z malin świetnie sprawdzi się w walce z wirusami. Angażując najmłodsze pokolenie we wspólne gotowanie, warto postawić też na kolorowe, przepyszne, a jednocześnie bardzo zdrowe koktajle. Przy ich przyrządzaniu skorzystajmy z całej gamy warzyw i owoców. Tutaj z pomocą przychodzą nam producenci, oferując już gotowe, bezpieczne mieszanki do smoothie. Jak zauważa Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, dodatków do koktajli jest całe mnóstwo. Odżywcza spirulina, nasiona chia, jagody goji czy wreszcie bardziej tradycyjne, dodające mocy – kurkuma, siemię lniane, cynamon. Mając już bazę w postaci przygotowanych warzyw, jak np. mieszanka Green Drink (jarmuż, marchewka, rukola, sałata rzymska, szpinak młody), wystarczy tylko dodać banana, wodę (alternatywnie wodę kokosową czy zaparzone zioła), zblendować i gotowe. Tak przygotowane smoothie to przede wszystkim solidna dawka mocy, zbawiennie wpływająca na odporność – dodaje ekspert.
Runda dla smakoszy
Jeśli Twoim dzieciom znudziły się domowe igraszki, zaproś ich do kuchni na kulinarny pojedynek. Zabawa w łączenie smaków to nie tylko radość ze wspólnego żonglowania ulubionymi składnikami, ale także nauka o podstawach zdrowego żywienia. Niech na pierwszy ogień pójdą kolorowe sałatki, których przygotowanie, zwłaszcza jeśli skorzystamy z gotowych mix-ów sałat, nie zabierze dużo czasu. Pokażmy pociechom niecodzienne połączenia smaków – warzyw i owoców. Do młodego szpinaku i szparagów, świetnie pasować będą np. truskawki i dobroczynnie wpływające na pamięć i koncentrację orzechy. Takie połączenie, po skropieniu dressingiem z wody, oliwy i soku z cytryny, nabierze wyrazu, przepięknie prezentując się w drewnianej miseczce – dodaje Katarzyna Głębocka z firmy Eisberg. Inną wariacją bazującą na prozdrowotnej sałacie – rukoli, będzie sałatka z dodatkiem grillowanych brzoskwiń i burraty. Kompozycja z wyrazistą w smaku rukolą to pełna barw, lekka propozycja w sam raz na wiosenny podwieczorek.