Łagodny smak dyni warto podkreślać bardziej wyrazistymi produktami. Zróbcie przegląd w swoich przyprawowych zapasach, ponieważ niezbędne będą imbir, ostra papryczka chili, kurkuma i gałka muszkatołowa. Kawałki pieczonej dyni, złociste placki, czy kremowe zupy dzięki odpowiedniej oprawie na stałe wejdą do waszych jadłospisów. Chcecie zaskoczyć swoich domowników? Połączcie dynię z kasztanami jadalnymi. Ich smaki idealnie łączą się podczas pieczenia. Doprawione czosnkiem i rozmarynem oczarują najbardziej wymagające podniebienia. Dla jeszcze bardziej wykwintnych doznań zaopatrzcie się w kozi lub owczy ser. Jesteście fanami serów pleśniowych? Dobrze się składa, bo z dynią smakują świetnie. Nie można mówić o jesiennym menu, pomijając grzyby. Ogólnodostępne pieczarki sprawdzą się znakomicie, ale eksperymenty z borowikami oraz kurkami będą jeszcze bardziej aromatyczne. Chcecie przekonać się o tym na własnym talerzu? Polecamy jesienny gulasz z dynią – strzał w dziesiątkę o tej porze roku.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie Fix Gulasz z kurczakiem Knorr
- 200 g dyni
- 150 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Paprykę, dynię oraz piersi z kurczaka pokrój w dużą kostkę.
- Pieczarki pokrój w ćwiartki.
- Podsmaż mięso.
- Potem dodaj do niego warzywa i pieczarki.
- Wszystko smaż około 3 minuty.
- W 500 ml wody połącz opakowanie Fix Gulasz z kurczakiem Knorr.
- Następnie doprowadź całość do wrzenia.
- Zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut.
- Gotową potrawę serwuj z kaszą.
Smacznego!