Poleca szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka
Składniki:
– 1 ząbek czosnku
– 400 g Sera Morskiego MSM MOŃKI
– 200 g Sera Gouda MSM MOŃKI
– 300 ml białego wytrawnego wina
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 100 ml wiśniówki
– pieprz świeżo zmielony
– gałka muszkatołowa
– pieczywo pszenne pokrojone w kostkę
Wykonanie:
Kociołek do fondue natrzeć przekrojonym na pół czosnkiem. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku, dodać wino, sok z cytryny. Podgrzewać na wolnym ogniu często mieszając. Gdy ser się rozpuści, dodać mąkę ziemniaczaną połączoną z wiśniówką. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Kociołek postawić na podgrzewaczu, aby lekko się gotował. Maczać kawałki pieczywa nabite na długi widelec w serowym fondue. Jeżeli masa jest za gęsta dodać wina, jeśli za rzadka, dodać sera.