Zapiekanka z ryżem białym marki Britta, cukinią i jajkami

on

zapiekanka_z_ryzem_bialym kul

Zapiekanka z ryżem białym marki Britta, cukinią i jajkami to idealna propozycja na pyszny oraz syty obiad.

Składniki:

  • 7 jaj
  • 2 torebki ryżu białego marki Britta (po 100 g)
  • masło klarowane do smażenia
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • posiekana natka pietruszki
  • duża cukinia
  • szklanka słodkiej śmietanki 12%
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1.  Ugotować 6 jajek na półtwardo ostudzić, obrać ze skorupek.
  2. Ryż biały marki Britta ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać.
  3. Na łyżce masła klarowanego podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, połączyć z ryżem i natką, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja.
  4. Przygotować sos śmietanowy: do miski wlać śmietankę, dorzucić surowe jajko oraz ser – całość wymieszać i doprawić do smaku.
  5. Cukinie pokroić na plasterki i układać na górze zapiekanki. Potrawę zalać sosem. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Aby zapoznać się z pełnym asortymentem niezwykle smakowitych i wszechstronnych produktów marki Britta zapraszamy na stronę: www.britta.pl oraz na fanpage: www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku.