Zapiekanka z ryżem białym marki Britta, cukinią i jajkami to idealna propozycja na pyszny oraz syty obiad.
Składniki:
- 7 jaj
- 2 torebki ryżu białego marki Britta (po 100 g)
- masło klarowane do smażenia
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- posiekana natka pietruszki
- duża cukinia
- szklanka słodkiej śmietanki 12%
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Ugotować 6 jajek na półtwardo ostudzić, obrać ze skorupek.
- Ryż biały marki Britta ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać.
- Na łyżce masła klarowanego podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, połączyć z ryżem i natką, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja.
- Przygotować sos śmietanowy: do miski wlać śmietankę, dorzucić surowe jajko oraz ser – całość wymieszać i doprawić do smaku.
- Cukinie pokroić na plasterki i układać na górze zapiekanki. Potrawę zalać sosem. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem niezwykle smakowitych i wszechstronnych produktów marki Britta zapraszamy na stronę: www.britta.pl oraz na fanpage: www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku.