Wytrawne babeczki

Wytrawne babeczki

Tartaletki z pomidorami to idealny sposób na prostą do przyrządzenia potrawę, która na pewno zachwyci podniebienia wszystkich piknikowiczów.

Składniki:

Ciasto:

  •  300 g mąki pszennej
  • 150 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  •  garść mini pomidorków
  • kilka czarnych oliwek
  • 50 g szynki w kawałku
  • 50 g salami w plasterkach
  • 50 g sera mozzarella
  • 50 g sera żółtego
  • ketchup

Sposób przygotowania:

  1. Foremki do tartaletek posmaruj cienko Delmą i oprósz mąką.
  2. Do miski włóż: pozostałą mąkę, sól, Delmę i jajko, wymieszaj mikserem (jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj łyżkę lub dwie zimnej wody).
  3. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół, szybko zagnieć i rozwałkuj na placek grubości 3-4 mm.
  4. Następnie wytnij z niego kółka o średnicy nieco większej niż średnica foremek.
  5. Ciastem wylep dno i boki foremek. Nakłuj wykałaczką.
  6. Foremki z ciastem włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 10 minut.
  7. Ser żółty zetrzyj na tarce, mozzarellę i szynkę pokrój w kostkę. Pomidorki pokrój na połówki, oliwki w plastry.
  8. Podpieczone ciasto posmaruj ketchupem i włóż do środka wędlinę, pomidory i oliwki. Posyp serami.
  9. Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 15 minut.

Przeczytaj inne:
Sylwestrowe gwiazdki chlebowe z pastą pomarańczową i pasztetem

Składniki pomarańcze – 3 sztuki masło – 200 g cukier – 200 g żółtka jaj – 4 sztuki Chleb tostowy......

Zamknij