Truskawkowa sałatka z migdałami i jarmużem w miodowo – cytrynowym sosie

Truskawkowa sałatka z migdałami i jarmużem w miodowo – cytrynowym sosie

Chcesz zapewnić swojemu organizmowi zastrzyk energii i cennych witamin? Przygotuj lekkie, truskawkowe dania obiadowe.

Składniki:

  • 1 opakowanie jarmużu
  • 0,5 kg truskawek
  • pęczek rzodkiewki
  • 75 g migdałów w płatkach
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowywania:

    1. Jarmuż delikatnie rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem na ok. 1 minutę, aby zmiękł.
    2. Następnie rzodkiewki i truskawki kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do jarmużu.
    3. Całość posypujemy migdałami.
    4. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Oliwę, sok z cytryny i miód mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
    5. Sałatka najlepiej smakuje polana sosem na chwilę przed podaniem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Mali kucharze… Czyli czego dziecko może nauczyć się w kuchni?

Dziecko i gotowanie? Czy to idzie ze sobą w parze? Zdecydowanie tak! Jak przekonują eksperci, posiłki warto przygotowywać całą rodziną....

Zamknij