Przepis na pyszną tartę śliwkowo – orzechową

Przepis na pyszną tartę śliwkowo - orzechową

Przepis na pyszną tartę śliwkowo – orzechową

Ciasto na tartę przygotowuje się wcześniej, łącząc mąkę, cukier i posiekaną margarynę. Dodaje się żółtka, czasami wodę i wszystko zagniata, a na koniec odstawia na pół godziny do lodówki. Potem czas na bohaterów tarty – na wierzch kładziemy wspomniane śliwki i orzechy.

Tarta śliwkowo-orzechowa

Składniki:

• mąka – 300 gramów
• Kostka do pieczenia Kasia – 150 gramów
• cukier trzcinowy – 50 gramów
• żółtka jajek – 3 sztuki
• białko jajka – 1 sztuka
• śliwki – 600 gramów
• cukier żelujący 3:1 – 150 gramów
• orzechy nerkowca – 200 gramów
• bułka tarta – 3 łyżki
• cukier trzcinowy – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

1. Mąkę i cukier łączymy z posiekaną Kasią. Dodajemy żółtka i, jeśli ciasto jest zbyt suche, kilka łyżek wody, zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
2. Boki formy o średnicy 24 cm smarujemy Kasią i oprószamy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
3. Ciasto przekładamy delikatnie do formy i wyklejamy nim dno i boki, zostawiając nadwyżki ciasta na bokach. Dno nakłuwamy widelcem.
4. Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. 2/3 orzechów drobno siekamy i mieszamy z cukrem żelującym, bułką tartą i śliwkami.
5. Całość wykładamy na ciasto w formie, starając się, by śliwki były ułożone skórką do dołu. Posypujemy resztą (lekko posiekanych) orzechów.
6. Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka na owoce, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 45 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.

Przeczytaj inne:
Dynia pieczona z serem brie

Szukacie przepisu na udany sierpniowy weekend? Zaproście znajomych na grilla!

Zamknij