Jak odmienić smak kanapek? Sekret tkwi w pastach i smakowym maśle

on
Jak odmienić smak kanapek? Sekret tkwi w pastach i smakowym maśle
Jak odmienić smak kanapek? Sekret tkwi w pastach i smakowym maśle

Pomysłów na niebanalne smarowidła jest całe mnóstwo. Inspiracji poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie Mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak, jak edukatorom Banków Żywności, podpowiada, jak odmienić smak kanapek.

Postaw na smak

Pasty kanapkowe i masła smakowe są doskonałą alternatywą dla popularnych kanapek z wędliną, serem czy dżemem. W zależności od dodanych składników stanowią cenne źródło tłuszczów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pasty rybne, jajeczne, czy warzywne nabiorą wyjątkowego smaku, dzięki ziołom i przyprawom. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i od tego, co akurat mamy w lodówce.

Masło czosnkowe ze szpinakiem

Składniki

* 200g masła
* 70g świeżego lub mrożonego szpinaku
* 1-2 łyżeczki czosnku granulowanego np. marki Kamis
* pieprz czarny mielony np. marki Kamis
* sól

Sposób przygotowania

Do miękkiego masła dodaj szpinak – świeży lub odciśnięty mrożony. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Pod koniec miksowania dopraw czosnkiem, pieprzem i solą. Z przygotowanej masy uformuj walec, zawiń go w folię spożywczą i odstaw do lodówki. Masło podawaj z ulubionym pieczywem.

Pasta z fasoli

Składniki

* 1 puszka białej fasoli
* 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki oleju
* 1 cebula
* Sól
Mix przypraw np. marki Kamis
* 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
* chili
* kminek
* majeranek

Sposób przygotowania

Fasolę zmiksuj z koncentratem pomidorowym i olejem. Dodaj drobno posiekaną, podsmażoną na złoty kolor cebulę. Dopraw kminkiem, majerankiem, pieprzem i solą. Podawaj z ulubionym pieczywem. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.