Proziaki z masłem czosnkowym

Proziaki z masłem czosnkowym

Składniki:

Masło czosnkowe

  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • ¼-½ łyżeczki soli

Proziaki

  • 520 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 400 g kefiru lub 400 g zsiadłego mleka
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Masło czosnkowe

1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać masło i sól, wymieszać 15 s/obr. 3. Masło czosnkowe przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Proziaki

3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać kefir, sodę, cukier i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blat i podsypując mąką, rozwałkować na grubość 1 cm. Za pomocą szerokiej szklanki (Ø 8 cm) wykrawać okrągłe placki.
4. Proziaki smażyć na suchej, rozgrzanej patelni 3-4 min z każdej strony.
5. Proziaki podawać na ciepło z dodatkiem masła czosnkowego.

Wskazówka

Proziaki to regionalny przysmak z Bieszczad. Ich nazwa pochodzi od słowa „proza” oznaczającego sodę.

Przeczytaj inne:
Kuchnia fushion, czyli mix potraw na talerzu

Coraz częściej w opisach polskich restauracji pojawia się nazwa „kuchnia fushion”. Co oznacza ten kulinarny trend? To umiejętne łączenie tradycyjnych...

Zamknij