Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną

Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną

Gryczana, jęczmienna, jaglana, manna, kukurydziana, kuskus, owsiana – to cała plejada gwiazd, które dziś świecą jasnym blaskiem na kuchennym firmamencie. Zmieniło się nie tylko znaczenie kaszy w codziennej kuchni, ale przede wszystkim sposoby jej przyrządzania. Desery z kaszy, już nie tylko manny, kaszotta z warzywami, ryby zapiekane z kaszą są potrawami, które pokazują, jak wiele oblicz ma ten na pozór zwykły dodatek do dań.

Nie traktujemy już kaszy jako obowiązkowego posiłku, na myśl, o którym buzia wykrzywia się w grymas niezadowolenia. Pomysłowość kucharzy pozwala stworzyć prawdziwe przysmaki, które każdy chętnie zobaczy na swoim talerzu. Dania z kaszy kuszą bogactwem aromatów, faktur oraz lekkością, co w dzisiejszych czasach nie jest bez znaczenia. Zatem – do dzieła! Dziś przygotujmy ją w formie aromatycznych chrupiących placków. Oto pomysł na placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną:

Czas przygotowania: 80 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie Placków z kuskusu Knorr
  • 1 pieczony burak
  • 70 g ziaren słonecznika
  • 1 jajko
  • 50 g mąki pszennej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Upiecz buraka w piekarniku, wcześniej zawijając go w folię aluminiową.
  2. Przesyp do miski zawartość Placków z kuskusu , wlej 200 ml wrzątku i odstaw na ok. 15 minut, by kasza nasiąkła i zmiękła. Następnie upraż na patelni ziarna słonecznika.
  3. Po ostudzeniu kaszy, dodaj do naczynia buraka pokrojonego w kostkę, jajko, mąkę, pestki słonecznika. Dołóż również połowę posiekanej natki.
  4. Powstałą masę wyrabiaj, by potem uformować placki. Smaż je na patelni. Do podania idealna będzie kwaśna śmietana.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Kuchnia fushion, czyli mix potraw na talerzu

Coraz częściej w opisach polskich restauracji pojawia się nazwa „kuchnia fushion”. Co oznacza ten kulinarny trend? To umiejętne łączenie tradycyjnych...

Zamknij