MINI TARTALETKI Z KREMEM ORZECHOWO-BANANOWYM I NUTĄ KARMELU

MINI TARTALETKI Z KREMEM ORZECHOWO-BANANOWYM I NUTĄ KARMELU

MINI TARTALETKI Z KREMEM ORZECHOWO-BANANOWYM I NUTĄ KARMELU

Idealnym pomysłem na elegancki dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty będą aromatyczne tartaletki z delikatnym kremem bananowo-orzechowym. Ponieważ przygotowanie ich jest łatwe i nie wymaga pieczenia – sprawdzą się też jako szybka przekąska dla gości. Mają tylko jedną wadę… bardzo szybko znikają, ponieważ trudno oprzeć się ich smakowi – kto sięgnie po jedną, zaraz będzie chciał więcej.

Składniki na ok. 12 tartaletek:
500 g orzeszków ziemnych
4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
10 daktyli (opcjonalnie)
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
opakowanie mini babeczek do nadzień słodkich (np. Dan Cake)

Przygotowanie:
Orzeszki ziemne obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni aż do uzyskanie lekko brązowego koloru. Wystudzone orzeszki miksujemy w blenderze. Daktyle zalewamy wrzątkiem aż zmiękną, odsączamy i dodajemy zmiksowanych orzeszków ziemnych. Dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki banany. Blendujemy na gładką masę. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier , 2 łyżki wody oraz sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż do połączenia składników na gładką masę. Gotujemy aż do uzyskania bursztynowego koloru karmelu. Masę orzechowo-bananową przekładamy do mini babeczek do nadzień słodkich dan cake. Każdą tartletkę dekorujemy plasterkiem banana i polewamy kilkoma kroplami karmelu.

Przeczytaj inne:
Krakuski – „Tradycja z nutą nowoczesności”

Na sklepowych półkach można już spotkać Krakuski w nowej odsłonie i powiększonych opakowaniach, a już wkrótce będzie można je zobaczyć......

Zamknij