Smak mięsa w dużej mierze zależy od przypraw, których użyjemy. Większość z nich sprawdza się w przypadku każdego typu mięsa, jednak są i takie, które w wyjątkowy sposób potrafią podkreślić smak wybranych potraw. Marka Kühne, z myślą o karnawałowych spotkaniach przy stole z najbliższymi, przygotowała kilka sprawdzonych przepisów na aromatyczne marynaty do mięs.
Marynata do drobiu
Mięso drobiowe charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Jest więc doskonałe dla osób chcących zadbać o sylwetkę. W porównaniu z innymi mięsami jest delikatne i posiada większą wartość odżywczą.
Składniki:
- Dressing jogurtowy Kühne
- Gałązka rozmarynu
- Gałązka tymianku
- Szczypta soli i pieprzu
- Ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- Czosnek należy obrać i przecisnąć przez praskę.
- Dodać dressing Kühne i roztarte w dłoniach zioła.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Zalać mięso marynatą i zostawić na ok. 1,5 godziny.
Marynata do wołowiny
Wołowina charakteryzuje się dużą ilością białka, które przez człowieka jest dobrze przyswajalne. Dodatkowo zawiera wiele witamin z grupy B oraz jest bogata w składniki mineralne, takie jak żelazo i cynk.
Składniki:
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- ząbek czosnku
- 3 łyżki dressingu włoskiego Kühne
Sposób przygotowania:
- Należy dokładnie wymieszać ze sobą musztardę, miód oraz dressing włoski, a następnie dodać zmiażdżony ząbek czosnku.
- Mięso należy marynować w tak przygotowanej zalewie przez ok. godzinę.
Marynata do wieprzowiny
Zbyt częste sięganie po produkty z mięsa wieprzowego może powodować zwiększenie ryzyka choroby wieńcowej, miażdżycy czy otyłości. Jednak m.in. ze względu na dużą zawartość magnezu nie należy całkowicie wykluczać go z diety.
Składniki:
- Sos Hot Chilli Kühne
- Gałązka majeranku
- Gałązka oregano
- Pieprz i sól
Sposób przygotowania:
- Sos Hot Chilli wymieszać z roztartymi w dłoniach ziołami.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Mięso pokrojone w dowolny sposób marynować przez 30 minut do 1,5 godziny w zależności od grubości kawałków mięsa.
Smacznego!