Mini kanapeczki finger food, czyli zdrowa i lekka przekąska w sam raz na lato

on
Mini knapeczki
Mini kanapeczki finger food, czyli zdrowa i lekka przekąska w sam raz na lato.

Wysokie temperatury sprawiają, że odechciewa się jeść. Często rezygnujemy z większych posiłków, gdyż po wysokokalorycznym daniu spożytym w upał czujemy się zbyt ciężko. W takich przypadkach trzydaniowy obiad warto zastąpić małą, lekką przekąską. Zdrowa przegryzka nie obciąży żołądka, jednocześnie pozwalając zachować regularny rozkład dnia. Świetnym zamiennikiem tłustego dania mogą być np. pyszne mini kanapeczki z warzywnymi pasztetami – przyrządzisz je szybko i zjesz ze smakiem.

Co to jest finger food?

Finger food to niewielkie przekąski, które można spożyć za pomocą jednego kęsa. Nazwa pochodzi z języka angielskiego i oznacza jedzenie spożywane za pomocą palców. Często jest ono przygotowywane na różnego rodzaju przyjęcia i uroczystości, ponieważ zwalnia ono gości z obowiązku siedzenia przy stole i daje możliwość swobodnego poruszania się. Najczęściej spotyka się je w formie kanapeczek, koreczków czy roladek, na słono lub na słodko. Nie trzeba jednak mieć pretekstu, żeby je przygotować. Mini kanapeczki to również świetne rozwiązanie na codzień. Doskonale sprawdzą się jako domowa przegryzka. Po umieszczeniu w odpowiednim pojemniku, możesz zabrać je także do pracy na lunch.

Małe kanapeczki można przygotować z pasztetami warzywnymi, np. z linii Dziarskie Jarskie ZM Pekpol. To produkty w 100 proc. ze świeżych warzyw – nie zawierają żadnych substancji konserwujących, wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników. Chętnie sięgają po nie wegetarianie, ale też wszyscy, którzy chcą urozmaicić swój codzienny jadłospis o produkty roślinne mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Mini kanapeczki z pasztecikami Dziarskie Jarskie 25g

Składniki:

  • 1-2 opakowania pasztecików Dziarskie Jarskie ZM Pekpol z soczewicą
  • 1-2 opakowania pasztecików Dziarskie Jarskie ZM Pekpol z czerwoną fasolą
  • 1-2 opakowania pasztecików Dziarskie Jarskie ZM Pekpol z cieciorką
  • pół ciemnego chleba pełnoziarnistego
  • 1 jasna bagietka
  • 2 żytnie bułki
  • rukola
  • pomidorki
  • świeża bazylia
  • papryka
  • kiełki rzodkiewki (lub zamiennie inne)

Przygotowanie

Chleb skroić w cienkie kromki, a następnie w trójkąty. W przypadku bagietki lub bułki, pieczywo skroić pod ukosem na podłużne kromeczki. Posmarować wedle uznania dowolnymi smakami pasztetów. Następnie kanapeczkę udekorować wybranymi warzywami oraz mikro ziołami.

*Jedno opakowanie pasztecików starcza na 4-5 kromek.