Letnia sałatka z kokardkami

on
Letnia sałatka z kokardkami

Składniki na 4 porcje:

•    350 g makaronu kokardki Arrighi
•    250g pomidorków cherry
•    Oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
•    czerwona papryka
•    garść świeżej bazylii
•    sól i pieprz do smaku
•    2 słoiki tuńczyka w oliwie z oliwek Callipo 160g
•    40 g czarnych oliwek Serpis
•    200g mozzarelli

Wykonanie:

  1. Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody.
  2. Odcedź i zahartuj zimną wodą i ponownie dokładnie odcedź.
  3. Pokrój pomidorki w ćwiartki, oliwki w plasterki, mozzarellę w kosteczkę a tuńczyka odcedź i połącz te składniki w dużej misce doprawiając oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
  4. Wymieszaj z zimnym makaronem. Podawaj jako sałatkę.