Chleb życia (bez mąki i glutenu) z nasionami

on
Chleb życia (bez mąki i glutenu) z nasionami
Chleb życia (bez mąki i glutenu) z nasionami

Pieczywo to dla wielu osób podstawa śniadania. Warto, żeby było zdrowe!

Składniki (keksówka ok. 30×15 cm):

•    1 opakowanie słonecznika łuskanego (200 g) (nasiona np. marki Kresto)
•    1 szklanka pestek dyni
•    1 szklanka siemienia lnianego
•    1 szklanka siemienia mielonego
•    1 opakowanie orzechów, np. laskowych, brazylijskich, włoskich (200 g)
•    2 szklanki płatków owsianych
•    4 szklanki gorącej wody
•    2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
•    2 łyżki syropu klonowego
•    papier do pieczenia

Przygotowanie:

1. Wszystkie nasiona i płatki przesyp do dużej miski. Dodaj sól, syrop. Wymieszaj.
2. Do nasion dolej wodę, wymieszaj i odstaw na 2 godziny. W tym czasie woda powinna się całkowicie wchłonąć.
3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę z nasion. Lekko ugnieć łyżką
i wyrównaj.
4. Chleb piecz w nagrzanym do 170°C piekarniku z funkcją góra-dół, przez ok. 50 minut.
5. Wyciągnij upieczony chleb z foremki. Ułóż go na kratce, aby ostygnął. Chleb najlepiej jeść następnego dnia, łatwiej go wówczas pokroić.
Smacznego!