Kwadraty z pesto i serem gouda

Kwadraty z pesto i serem gouda

Zaletą delikatnego i kremowego sera gouda jest to, że smakuje całej rodzinie! Dlatego tak często
wybieramy go na kanapki, jako składnik „deski serów”, a także do oryginalnych dań na ciepło.

Składniki:

  •  1 arkusz ciasta francuskiego
  •  1 opakowanie żółtego sera Hochland Gouda w plastrach
  •  posiekane migdały do posypania
  • pesto:
  •  2 pęczki natki pietruszki (liście)
  •  100 g migdałów blanszowanych
  •  1 łyżka soku z limonki
  •  1 ząbek czosnku
  •  50 ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały prażymy na patelni, studzimy. Wszystkie składniki na pesto miksujemy blenderem do
    uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty za pomocą radełka. Na środek każdego nakładamy po łyżce
    pesto zostawiając brzegi wolne.
  3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C 10 minut.
  4. Następnie na każdym kwadracie układamy po plastrze Goudy i pieczemy jeszcze około 5 minut (ser
    powinien się rozpuścić, a ciasto ma być rumiane).
  5. Posypujemy posiekanymi migdałami.

Przeczytaj inne:
Ciasto czekoladowo-śliwkowe

(autor: David Gaboriaud) Składniki: 150 g śliwek suszonych (bez pestek) 1 kubek czarnej herbaty 100 g gorzkiej czekolady do deserów......

Zamknij