Kremowa sałatka z kurczakiem, jabłkiem i bakaliami

Kremowa sałatka z kurczakiem, jabłkiem i bakaliami

Podajemy kolejną propozycję dania, które pozwoli nam skorzystać z ostatnich letnich plonów oraz cieszyć się smakiem kończącego się już, słonecznego, pachnącego warzywami i owocami, lata.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 jabłka
  • 100 g Żurawiny całe owoce
  • 70 g Orzechów nerkowca
  • łyżka sosu sojowego
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu (np. wielokwiatowego)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie sojowym na godzinę
  2. Po tym czasie usmaż kurczaka na łyżce oliwy z oliwek
  3. Jabłka pokrój w kostkę, wcześniej wykrawając gniazda nasienne
  4. Jogurt połącz z solą i pieprzem
  5. Usmażoną pierś z kurczaka przerzuć do miski, następnie jabłka, orzechy nerkowca, żurawinę, jogurt naturalny oraz miód
  6. Całość dokładnie wymieszaj

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Burak z cebulą, a na deser porzeczka – czyli co jeść, aby nie chorować?

Budowanie odporności to długotrwały i niełatwy proces. Na co dzień można ją wspomóc dbając o prawidłowo zbilansowaną i urozmaiconą dietę....

Zamknij