Ciasto z jabłkami i cynamonem

Ciasto z jabłkami i cynamonem

Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 1 opakowanie kostki do pieczenia
  • 150 gramów cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 kg jabłek – szara reneta
  • 20 gramów cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Nagrzej piekarnik do 180⁰C. Wspólnie z dziećmi możesz przygotować ciasto – wystarczy wymieszać mąkę, kostkę do pieczenia Kasia, cukier puder i żółtka, a następnie zagnieść wszystko dokładnie z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto podzielcie na dwie równe części.
2. Najmłodsi mogą pomóc także w rozwałkowaniu jednego z kawałków, a następnie wyłożeniu go na blachę.
3. Nakłujcie ciasto widelcem i posypcie je na wierzchu cynamonem.
4. Obrane i pokrojone na kawałeczki jabłka wyłóżcie na wierzch ciasta, a następnie posypcie je cynamonem i cukrem wanilinowym. Na to połóżcie drugą rozwałkowaną część ciasta. Przez około godzinę piecz je w temperaturze 180⁰C. Na koniec posypcie ciasto dla smaku cynamonem lub cukrem pudrem. Uwaga, bo po wyjęciu z piekarnika, może być ono gorące!

Przeczytaj inne:
Dieta pod lupą – Papryka Cayenne

Dieta pod lupą – Papryka Cayenne Papryka Cayenne to niewielkie warzywo o olbrzymiej mocy, które jest nie tylko wyrazistym dodatkiem......

Zamknij