Back to school – Domowe bułeczki z parówką i sezamem

Back to school – Domowe bułeczki z parówką i sezamem

Składniki na ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 6 dag drożdży
  • 3 jajka
  • 1 białko jajka do posmarowania bułek
  •  1 szklanka wody
  •  ½ kostki margaryny
  • 2 łyżeczki cukru
  •  ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sezamu

Składniki na farsz

  • 1 opakowanie parówek
  •  kilka plasterków sera żółtego
  •  ¾ szklanki przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności na kuchence podgrzewamy mleko, a następnie rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem i łyżką mąki
  2. Tak przygotowany odczyn odstawiamy w zaciemnione miejsce, by urósł
  3. Następnie przez sitko przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól, margarynę oraz resztę mleka
  4. Cały czas mieszając dodajemy powoli przygotowany wcześniej
    rozczyn
  5. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło
  6. Kiedy ciasto nabierze idealnych rozmiarów, rozwałkowujemy je i kroimy na prostokąty
  7. Na każdym kawałku ciasta rozsmarowujemy przecier pomidorowy, układamy plasterki żółtego sera i parówkę z kurczaka
  8. Całość zwijamy w rulon i układamy na wyłożonej papierem formie.
  9. Bułeczki smarujemy białkiem jajka i posypujemy sezamem
  10. Pieczemy w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez około 20 minut

 

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Zupy na rozgrzewkę!

Zima to idealny czas, by do menu włączyć gorące i aromatyczne zupy. Pełne wartościowych składników, witamin, zachwycają bogactwem smaku różnorodnych...

Zamknij