Aromatyczna kawa z kardamonem!

on
Aromatyczna kawa z kardamonem!

Kardamon posiada wiele doskonałych właściwości, które można wykorzystać w kuchni, ale również w  medycynie naturalnej. Korzenną przyprawę doceniono już wieki temu w czasach starożytności,  wykorzystując ją głównie podczas leczenia różnych dolegliwości – przeziębienie, ból brzucha, a nawet  podawano go niejadkom.

Kardamon poprzez swój smak wspomaga ludzki apetyt. Obecnie, oprócz zastosowań typowo leczniczych, kardamon jest świetnym dodatkiem do deserów i kaw. Szczypta tej  przyprawy może nadać daniu całkowicie inny charakter.

Swoim korzennym, ostrym, a zarazem słodkim smakiem doskonale pobudza kubki smakowe. Warto wspomnieć, iż kardamon jest najstarszą, ale również drugą z najdroższych przypraw świata! Klasyczną małą czarną możemy przygotować właśnie z kardamonem dodając również cukier trzcinowy, który podkreśli i wzbogaci smak kawy w delikatne, karmelowe nuty.

Składniki:

  • 1-2 łyżeczki kawy mielonej
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 100 ml wody
  • cukier trzcinowy do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wsypać kawę do filiżanki.
  2. Dodać kardamon i dobrze wymieszać.
  3. Wszystko zalać wrzącą wodą
  4. Przed podaniem dosłodzić do smaku cukrem trzcinowym.