Sycylijskie oblicze suszonych pomidorów – Pesto Rosso marki Ponti

on

Sycylijskie oblicze suszonych pomidorów Sycylijskie oblicze suszonych pomidorów

Pesto to tradycyjny włoski sos, którego sycylijska odmiana składa się z suszonych pomidorów utartych na jednolitą pastę wraz z oliwą i bazylią. Marka Ponti, czerpiąc inspirację z tej właśnie słonecznej krainy Włoch, stworzyła kompozycję o wyjątkowo nasyconym smaku, który spotęgowano dodatkiem serów Grana Padano i Pecorino, orzeszków piniowych oraz aromatycznej bazylii. Pełny, śródziemnomorski aromat Pesto Rosso w mgnieniu oka wydobędzie prawdziwie włoskie oblicze codziennej kuchni.

Słoneczne smaki

Jeden wytworny składnik wystarczy, ale odmienić oblicze pasty, pizzy, czy bruschetty. Niemniej Pesto Rosso marki Ponti stanowi harmonijne połączenie aż kilku klasycznych, włoskich smaków. Będące głównym komponentem pomidory nie tylko dojrzewały w najcieplejszych rejonach Morza Śródziemnego, ale również zostały ususzone w promieniach tego samego słońca. Ich lekko kwaskowy, intensywny smak dopełniony został kilkoma listkami świeżej bazylii, będącej najpopularniejszą spośród włoskich przypraw. O delikatną konsystencję zadbały natomiast dwa gatunki drobno zmielonego, twardego sera dojrzewającego – Pecorino oraz Gran Padano. Zwieńczeniem całej receptury zostały wydobyte z wnętrza szyszek sosnowych drobne orzeszki piniowe. Wykorzystując dobrodziejstwa kuchni śródziemnomorskiej marka Ponti stworzyła uniwersalny dodatek do niezliczonych potraw, który w prosty i szybki sposób nada im włoskiej oryginalności. Jego pełny, śródziemnomorski aromat, zamknięto w małym słoiczku o pojemności 135 g, który pilnie strzec będzie wyrazistości poszczególnych smaków i z powodzeniem wystarczy na przygotowanie 2-3 porcji wyśmienitego makaronu.

Danie w mig

Zdarza się, że w momencie gdy zależy nam na szybkim przygotowaniu oryginalnego dania sięgamy po gotowe produkty typu instant, które rzekomo kryją w sobie unikatowe właściwości. Tymczasem zamiast zadowolić się wątpliwym substytutem warto zdecydować się na Pesto z suszonymi pomidorami marki Ponti, które jest równie proste w użyciu, a tym samym wiąże w sobie aromaty najwyższej jakości. Wystarczy jedna łyżeczka, aby zwykły makaron zamienić w prawdziwą pasta italiana. W przypadku pizzy pesto może być stosowane zarówno jako sos, którym posmarujemy spód, jak i dip do udekorowania dania po upieczeniu. Ponadto smak suszonych pomidorów, świeżej bazylii, serów dojrzewających i orzeszków pinii doskonale skomponuje się nawet z najprostszym posiłkiem, takim jak poranny tost, zupa, czy zapiekanka.

Pesto Rosso marki Ponti to prawdziwy skarb zaklęty w niepozornej formie, który uraczy podniebienia wszystkich miłośników włoskiej kuchni, wiążąc w sobie nie tylko bogate aromaty, ale i odrobinę sycylijskiego słońca.