Świeta to czas, kiedy rozpieszczamy naszą rodzinę różnymi smakołykami. Tym, co jest chyba na każdym stole, jest oczywiście sernik.
Składniki:
Spód:
- 200 g twardego masła 83%
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
Masa sernikowa
- 1kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
- 8 żółtek
- 5 białek (zimnych)
- 16 łyżeczek cukru pudru
- 180 g masła + 20 g do smarowania blachy,
- 2 łyżki bułki tartej
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 1 mięsista laska wanilii
- 30 g rodzynek
- 60 g smażonej skórki z pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować kruchy spód dużym nożem posiekaj zimne masło na dość małe kawałki.
- Zmieszaj w misce mąkę ziemniaczaną, pszenną i sól.
- Przesiej je przez sito bezpośrednio na masło.
- Posiekaj masło z mąką. Teraz przesiej na masło cukier puder.
- Ponownie posiekaj wszystko razem. Gdy na desce będą już tylko niewielkie kawałki masła, dodaj
- żółtka i szybkimi ruchami zagnieć je z masłem i mąką, łącząc je w ciasto.
- Uformuj kulę i włóż ją na 30 min do lodówki.
- Rozwałkuj na 0,5cm i piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Powinno to zająć 10-
- 12 minut.
- Odstaw do przestygnięcia.
- Utrzyj mikserem żółtka z cukrem pudrem na bladą i puszysta masę.
- Dodaj twaróg na 4-5 razy łącząc składniki – cały czas miksując.
- 180g masła sklaruj i dolej do masy. Dodaj też skórkę z pomarańczy, cytryny, nasiona wanilii i rodzynki i odstaw.
- Ubij białka na sztywno i dodaj je do masy żółtkowej obszernymi ruchami.
- Następnie boki formy z wypieczonym kruchym ciastem wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką.
- Wylej masę i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- Potem zmniejsz temperaturę̨ na 160°C na następną godzinę̨. Zanim wyjmiesz wyrośnięty sernik, zostaw go w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiami na 10 minut.