Smalec wegański z fasoli to świetna propozycja na pyszny, roślinny dodatek do kanapek.
Składniki:
- 1/2 opakowania Fasoli Piękny Jaś Karłowy marki Halina (250 g)
- 1 duża cebula
- 3 śliwki suszone
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 goździki
- olej rzepakowy
- sól himalajska
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
1. Fasolę wypłucz i namocz na noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości. Odsącz, wystudź.
2. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju oraz przyprawy i smaż 2–3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną
Aw kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Wyciągnij liście laurowe, goździki oraz ziele angielskie.
3. Śliwki drobno pokrój i dodaj na patelnię.
4. Fasolę zblenduj, dodawaj stopniowo olej, aż do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Zmiksowaną fasolę przełóż na patelnię, dodaj sos sojowy, sól, pieprz i wymieszaj całość.
5. Przełóż smalczyk do słoiczka. Można go przechowywać do tygodnia w lodówce. Podawaj z chlebem.