Początek lata to czas, w którym nabieramy energii i motywacji do działania. Wszystko za sprawą coraz dłuższych dni i witaminy słońca – D3, której niedobory z ochotą uzupełniamy podczas długich spacerów czy kąpieli słonecznych. Lato to również natłok informacji o konieczności zadbania o swoją kondycję fizyczną. Czy jednak zdrowe ciało musi się równać wyrzeczeniom i rygorystycznej diecie? Wcale nie – remedium w postaci diety opartej na warzywach, może być banalnie proste, a do tego smaczne.
W zdrowym ciele, zdrowy duch
Mając na względzie tę inicjatywę, latem o dobre samopoczucie warto zadbać stosując dietę lekkostrawną, która nie obciąży organizmu ciężkimi, wymagającymi większego nakładu energii podczas trawienia, potrawami. Jak mówi Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, w roli podstawy letniego menu idealnie odnajdzie się sałata.
– W 90% składa się ona z wody, więc jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Mimo to dostarcza wielu witamin, m.in. z grupy A, C, E, K i B. Ponadto zawiera cenny błonnik, który jest nieocenioną pomocą w trawieniu – a co za tym idzie wspomaga proces chudnięcia. Dodatkowo sałata ma niski indeks glikemiczny, więc świetnie nadaje się jako podstawa żywienia dla osób cierpiących na cukrzycę. Wciąż nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, że sałata sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu. Często kojarzona jest z nudnym przymusem wynikającym z diety – nic bardziej mylnego. Gatunków do wyboru mamy naprawdę wiele, dlatego korzystając z popularnych mieszanek sałat, możemy stworzyć całe menu oparte właśnie na tym zdrowym warzywie. Śniadania, obiady, kolacje, a nawet smaczne przekąski wpłyną pozytywnie na sylwetkę i samopoczucie – dodaje ekspert.
Wakacyjne menu
–Prowadząc aktywny tryb życia, warto skorzystać z gotowych mixów sałat. Na śniadanie zblenduj mieszankę np. Green Drink, która połączona z różnymi owocami, może codziennie dawać inny smak. Na obiad przygotuj sałatkę na bazie gotowych mixów sałat, dodając do nich makaron i np. kurczaka – takie danie jest zarówno sycące, jak i lekkie. Na kolację w zaledwie 5 minut przygotujesz chociażby lekkie i niezwykle modne chipsy z jarmużu – podsumowuje ekspert marki Eisberg.
Chipsy jarmużowe z dipem
Składniki:
150 g Jarmużu marki Eisberg
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Dip:
1 łyżka jogurtu naturalnego, gęstego
150 g serka śmietankowego
½ pęczka świeżej kolendry
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz – wedle uznania
Przygotowanie:
Liście jarmużu wyjąć z opakowania i poukładać na wyściełanej papierem do pieczenia blasze piekarnika. Polać oliwą i piecz, we wcześniej nagrzanym do 190°C piekarniku, przez 9-10 min. Upieczony jarmuż podawać z przygotowanym dipem. Idealna przekąska już gotowa!
Garść informacji o jarmużu
Jest warzywem niezbyt popularnym w Polsce. Mimo, że coraz głośniej mówi się o jego zbawiennych właściwościach to nadal niewiele osób wie czym właściwie jest i kojarzy go jedynie z koktajlami przyrządzanymi przez internetowe guru zdrowego odżywiania. Jarmuż ma szereg wartościowych składników odżywczych takich jak błonnik, witaminy A, C i K, dodatkowo jest bogatym źródłem żelaza , wapnia i potasu, a także zawiera antyoksydanty.
Dzięki tym wszystkim składnikom działa antynowotworowo, pomaga oczyszczać organizm z substancji toksycznych, wspomaga odporność i naczynia krwionośne oraz stymuluje krążenie krwi. Dania z jarmużu są idealnym rozwiązaniem dla kobiet cierpiących na obfite miesiączki, ponieważ zawarta w nim witamina K przyczynia się do zmniejszenia krwawienia.
Przygotowując jarmuż należy pamiętać, że zbyt długa obróbka termiczna pozbawia go składników odżywczych. Najwięcej korzyści przynosi spożywanie go na surowo lub gotowanie na parze maksymalnie 3-4 minuty. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek oraz koktajli.