(autor: David Gaboriaud)
Składniki:
2 szklanki kaszy pęczak
4 szklanki wody
2 liście laurowe
4 opakowania szynki suszonej Bayonne
1 opakowanie koziego sera Saint-maure
Garść rukoli lub baby szpinaku
1 szalotka
Sól, pieprz, świeży tymianek
Oliwa z oliwek, ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Opukać kasze pęczak. W garnku ugotować kasze z liściem laurowym pod przykryciem (pęczak najlepiej smakuje „al dente”. W między czasie, pokroić szynkę i pokruszyć kozi ser. Oberwać listki z tymianku. Posiekać drobno szalotkę. Po ugotowaniu kaszy, opłukać ją pod zimną wodą i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać zimny pęczak z oliwą z oliwek, świeżym tymiankiem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Do średnich szklanek (małych salaterek) wsypać trochę kaszy, na wierzch dodać szynkę i pokruszony kozi ser, garść rukoli i posiekana szalotkę. Pokropić trochę oliwą i octem. Dodać świeżego pieprzu (mielonego).
Przepis autorski, David Gaboriaud, SmArt Studio