Roquefort Vernieres na chutney gruszkowo-jabłkowym z ciepłą grzanką brioche to świetna propozycja na niecodzienny deser.
Składniki:
- Ser Rocquefort Vernieres
- Brioche (można zastąpić chałką)
- Figa
Składniki na chutney:
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- przyprawy korzenne: cynamon w lasce, goździki, anyż
- cukier 250 g
- ocet biały winny 250 ml
Przygotowanie:
- Ocet z cukrem i przyprawami korzennymi zagotuj i zredukuj (odparuj) o ok 30%.
- W takim syropie duś do miękkości wcześniej obrane i pokrojone w 5-milimetrową kostkę owoce (gruszkę, jabłko).
- Jeśli owoce są już miękkie a syrop nie osiągnął swojej końcowej gęstej konsystencji, należy odcedzić owoce i pozostały syrop odparowywać do właściwej konsystencji. Następnie połącz owoce z odparowanym korzennym syropem i pozostaw do wystudzenia.
- Figę pokrój na cztery części, posyp lekko cukrem pudrem i zapiecz w piecu w temperaturze ok. 170 st. C przez ok. 8 min.
- Świetnym dodatkiem do danego deseru jest zrumieniona na maśle klarowanym grzanka z brioche. Możesz ją zastąpić chałką, której puszysty środek o złocistym kolorze godnie zastąpi wcześniej wspomniane francuskie pieczywo.
- Idealnie smakuje z schłodzonym do 4-6st. Celsjusza Cydrem Lubelskim Lodowym
Autor przepisu: Chef Łukasz Paluchowski, mistrz food pai ringu – La Madeleine na co dzień współpracujący z Centrum Wina