Roquefort Vernieres na chutney gruszkowo-jabłkowym z ciepłą grzanką brioche

Roquefort Vernieres na chutney gruszkowo-jabłkowym z ciepłą grzanką brioche

Roquefort Vernieres na chutney gruszkowo-jabłkowym z ciepłą grzanką brioche to świetna propozycja na niecodzienny deser.
Składniki:

  • Ser Rocquefort Vernieres
  • Brioche (można zastąpić chałką)
  • Figa

Składniki na chutney:

  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • przyprawy korzenne: cynamon w lasce, goździki, anyż
  • cukier 250 g
  •  ocet biały winny 250 ml

Przygotowanie:

  1. Ocet z cukrem i przyprawami korzennymi zagotuj i zredukuj (odparuj) o ok 30%.
  2. W takim syropie duś do miękkości wcześniej obrane i pokrojone w 5-milimetrową kostkę owoce (gruszkę, jabłko).
  3. Jeśli owoce są już miękkie a syrop nie osiągnął swojej końcowej gęstej konsystencji, należy odcedzić owoce i pozostały syrop odparowywać do właściwej konsystencji. Następnie połącz owoce z odparowanym korzennym syropem i pozostaw do wystudzenia.
  4. Figę pokrój na cztery części, posyp lekko cukrem pudrem i zapiecz w piecu w temperaturze ok. 170 st. C przez ok. 8 min.
  5. Świetnym dodatkiem do danego deseru jest zrumieniona na maśle klarowanym grzanka z brioche. Możesz ją zastąpić chałką, której puszysty środek o złocistym kolorze godnie zastąpi wcześniej wspomniane francuskie pieczywo.
  6. Idealnie smakuje z schłodzonym do 4-6st. Celsjusza Cydrem Lubelskim Lodowym

Autor przepisu: Chef Łukasz Paluchowski, mistrz food pai ringu – La Madeleine na co dzień współpracujący z Centrum Wina