Jesień to zdecydowanie najtrudniejsza i najcięższa pora dla naszego organizmu, oraz samopoczucia. Zmieniająca się jak w kalejdoskopie pogoda, krótszy dzień, brak świeżych warzyw i owoców niekorzystanie odbijają się na naszym zdrowiu. Żeby je utrzymać w jak najlepszej kondycji polecamy koktajle z owoców i warzyw, szczególnie z dodatkiem ziół i aromatycznych przypraw, które o poranku błyskawicznie postawią nas na nogi, a w porze lunchu zasilą dodatkową energią.
Zielone smoothie z awokado
Awokado ma dużą zawartość odżywczą, zawiera wiele zdrowych kwasów tłuszczowych, które bardzo dobrze działają na nasze serce! Koniecznie używajcie go do swoich koktajli.
Składniki:
- 1 awokado,
- 1 banan,
- połowa cytryny,
- garść szpinaku bądź jarmużu,
- kilka gałązek pietruszki,
- ¼ szklanki wody (może być świeżo wyciskany sok jabłkowy)
- siemię lniane albo spirulina.
Sposób przygotowania:
- Sok z cytryny wyciskamy w załączonej nakładce do wyciskania, a pozostałe składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko.
- Przelewamy do szklanki i gotowe!
Sok z marchwi i imbiru
Właściwości tych dwóch składników chyba wszyscy znają. Marchewka dba o naszą skórę, jest sporym źródłem karotenu przekształcającego się w witaminę A, oraz sporej ilości przeciwutleniaczy. Imbir za to idealnie dba o naszą odporność!
Składniki:
- 3 marchewki,
- 5 łodyg selera naciowego,
- mały ogórek,
- kawałek korzenia imbiru,
- pół szklanki soku jabłkowego.
Sposób przygotowania:
- wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko.
- Przelewamy do szklanki i gotowe!
Koktajl z banana i karobu
Teraz coś dużo bardziej sycącego. Przepyszny, zdrowy, sycący banan, oraz zamiennik kakao – karob, czyli mączka chleba świętojańskiego, bogata w naturalne węglowodany, wapń, minerały i witaminy.
Składniki:
- 1 dojrzały banan,
- ¾ szklanki mleka,
- jedna czubata łyżka karobu,
- miód,
- odrobina cynamonu
Sposób przygotowania:
- wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko.
- Przelewamy albo do szklanki i gotowe!