Przepisy na jesienne koktajle

on
Przepisy na jesienne koktajle

Jesień to zdecydowanie najtrudniejsza i najcięższa pora dla naszego organizmu, oraz samopoczucia. Zmieniająca się jak w kalejdoskopie pogoda, krótszy dzień, brak świeżych warzyw i owoców niekorzystanie odbijają się na naszym zdrowiu. Żeby je utrzymać w jak najlepszej kondycji polecamy koktajle z owoców i warzyw, szczególnie z dodatkiem ziół i aromatycznych przypraw, które o poranku błyskawicznie postawią nas na nogi, a w porze lunchu zasilą dodatkową energią.

Zielone smoothie z awokado

Awokado ma dużą zawartość odżywczą, zawiera wiele zdrowych kwasów tłuszczowych, które bardzo dobrze działają na nasze serce! Koniecznie używajcie go do swoich koktajli.

Składniki:

  • 1 awokado,
  • 1 banan,
  • połowa cytryny,
  • garść szpinaku bądź jarmużu,
  • kilka gałązek pietruszki,
  • ¼ szklanki wody (może być świeżo wyciskany sok jabłkowy)
  • siemię lniane albo spirulina.

Sposób przygotowania:

  1. Sok z cytryny wyciskamy w załączonej nakładce do wyciskania, a pozostałe składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko.
  2. Przelewamy do szklanki i gotowe!

Sok z marchwi i imbiru

Właściwości tych dwóch składników chyba wszyscy znają. Marchewka dba o naszą skórę, jest sporym źródłem karotenu przekształcającego się w witaminę A, oraz sporej ilości przeciwutleniaczy. Imbir za to idealnie dba o naszą odporność!

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 5 łodyg selera naciowego,
  • mały ogórek,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • pół szklanki soku jabłkowego.

Sposób przygotowania:

  1. wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko.
  2. Przelewamy do szklanki i gotowe!

Koktajl z banana i karobu

Teraz coś dużo bardziej sycącego. Przepyszny, zdrowy, sycący banan, oraz zamiennik kakao – karob, czyli mączka chleba świętojańskiego, bogata w naturalne węglowodany, wapń, minerały i witaminy.

Składniki:

  • 1 dojrzały banan,
  • ¾ szklanki mleka,
  • jedna czubata łyżka karobu,
  • miód,
  • odrobina cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko.
  2. Przelewamy albo do szklanki i gotowe!