Postanowienia noworoczne od kuchni

on
Postanowienia noworoczne od kuchni

Wraz z przekroczeniem Nowego Roku chcemy być zdrowsi, piękniejsi, szczęśliwsi. Lista naszych planów zazwyczaj jest długa, począwszy od zdrowego odżywiania, rozpoczęcia ćwiczeń na siłowni, czy nawet polepszenia zasobności portfela.

Warto stawiać sobie realistyczne cele, a trafną inwestycją będzie dbałość o zdrowe posiłki lub te z dodatkiem superfood.  To już tradycja – co roku ustanawiamy sobie kolejne postanowienia noworoczne. Niestety w większości przypadków zapał mija już po kilku tygodniach.

Tymczasem o odpowiednią jakość codziennego życia powinniśmy zatroszczyć się przez cały rok. Na początek warto przyjrzeć się temu w jaki sposób się odżywiamy – czego brakuje w naszej diecie, czego jemy za dużo i czy wybieramy naturalne produkty. Bez wątpienia jednym z najbardziej wartościowych produktów dla naszego organizmu są ryby. Dietetycy od lat biją na alarm, że wciąż jemy ich zbyt mało. Dlaczego ryby są takie zdrowe? Przede wszystkim dzięki zbawiennym kwasom omega-3.

Zdrowe kwasy omega-3

Kwas tłuszczowy zawarty w rybach pomaga zapobiegać i zwalczać choroby serce, raka, depresję, artretyzm, wrzody, cukrzycę, nadczynność tarczycy oraz inne choroby. Od tego, czy systematycznie uzupełniamy poziom kwasów omega-3, w dużym stopniu zależy również nasza sprawność myślenia, rozumienia, zapamiętywania, a nawet kreatywność. To już pewne – powinniśmy dodać ryby do naszego noworocznego menu. Tylko czy wszystkie ryby są zdrowe? Niestety odpowiedź brzmi: nie. Dlatego bardzo uważnie powinniśmy wybierać ryby, które spożywamy.

Śledź – polska niedoceniana ryba

Śledź to bardzo dobry wybór dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Mimo, że jest to ryba tłusta, jest przy tym niskokaloryczna – 70% tłuszczu, jaki znajduje się w tej rybie to zdrowe kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Co więcej, śledź zawiera potas, który ułatwia usuwanie wody z organizmu. Sięgać po śledzia mogą zatem osoby na diecie, będzie on także znakomitym zamiennikiem mięsa.

Śledź jest także bogactwem witamin takich jak A, E, D oraz witaminy B6 i B12. Ryba jest również cennym źródłem łatwo przyswajalnego przez organizm człowieka białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy, których nie potrafimy samodzielnie wytworzyć. Mało kto wie, że śledź to także szczęście – jedzenie śledzi wpływa na zwiększenie produkcji serotoniny, czyli tzw. „hormonu szczęścia”.

Nietypowe połączenia smakowe – superfoods

W Nowym Roku chciałbyś także wprowadzić nowe smaki do swojego codziennego menu? Wypróbuj nietypowe połączenia smakowe z superfoods. W ofercie MIRKO znajdziemy śledzie bez konserwantów z czarnuszką, kolendrą i kardamonem oraz prażonymi ziarnami. A dla osób z upodobaniem do tradycyjnych smaków zaproponowano śledzia w buraczkach, pomidorach, koperku z kolendrą lub w salsie z ananasem. Co bardzo ważne, śledzie te nie zawierają sztucznych dodatków i bazują wyłącznie na naturalnych składnikach. Są też bardzo uważnie selekcjonowane zanim trafią do pomorskiego zakładu, a potem przygotowywane ręcznie. Uważne obchodzenie się z produktem w połączeniu z rzemieślniczą wiedzą sprawiają, że jego smak i struktura przypomina te śledzie, które można zjeść u mamy.

Sylwester i Nowy Rok to dobry moment na chwilę refleksji i rozliczenie z samym sobą. Wprowadzając zdrowe nawyki do codziennej diety zainwestujesz w zdrowie, a także poprawisz swoje samopoczucie. Zadbaj o siebie już teraz!