Co zrobić, by pozostać optymistką patrzącą na świat w kolorowych barwach i cieszyć się z kolejnych wyzwań, które pojawiają się na horyzoncie? We współczesnym zabieganym świecie musimy zajmować się wieloma rzeczami równocześnie.
Ważna jest kariera, praca, dzieci. Ale równie ważne dla poczucia satysfakcji są pasje, przyjaciele i wolny czas. O jakości życia w dużym stopniu decyduje nasza zdolność do harmonijnego łączenia tych wymiarów i codziennego budowania równowagi pomiędzy obowiązkami i przyjemnością.
Znajdź swój czas
Każdy z nas ma swój sposób na relaks i oderwanie od codziennych obowiązków. W dbaniu o wewnętrzną pozytywną energię bardzo pomagają nam warzywa i owoce, pełne odżywczych składników, ważnych dla dobrego samopoczucia. Często jednak nasze codzienne obowiązki sprawiają, że trudno znaleźć czas na bieganie po bazarach w poszukiwaniu świeżych składników, by później, mniej lub bardziej kreatywnie, przyrządzać z nich zdrowe dania. Zdecydowanie lepiej ten czas poświęcić na realizację swoich pasji! Dlatego właśnie idealnym rozwiązaniem są jednodniowe świeże soki Cymes, które znajdziemy w sklepowych lodówkach, niezależnie od pory roku.
Świeża energia prosto z lodówki
Sięganie po butelkę ze świeżym sokiem, pełnym witamin i minerałów, może stać się codziennym gestem, dzięki któremu życie nabiera kolorów. Świeże soki Cymes doskonale gaszą pragnienie i nawadniają nasz organizm. Co najważniejsze jednak, wspierają nasze dobre samopoczucie, uzupełniając dzienne zapotrzebowanie organizmu na spożycie owoców i warzyw.
Formuła naturalnych jednodniowych soków Cymes oznacza, że produkt dostarczany jest do sklepów codziennie, bezpośrednio po tłoczeniu, co daje gwarancję świeżości i najwyższej jakości. Pijąc je mamy pewność, że jest to produkt bez konserwantów. Do ich produkcji wykorzystywane są polskie warzywa i owoce, pochodzące ze sprawdzonych upraw, zlokalizowanych w ekologicznie czystych rejonach kraju.
Ciesz się energią i smakiem
Świeże soki Cymes z owoców i warzyw są dostępne w klasycznych wariantach: Marchew, Marchew-Seler, Jabłko, ale w swoim asortymencie firma posiada też warianty: Jabłko z Sokiem Truskawkowym, Gruszka, Kiszona Kapusta – Marchew, Mandarynka, Grejpfrut, Ananas, Pomarańcza. Ten szeroki wachlarz smaków pozwala zbilansować codzienną dietę, a wygodna, szklana butelka o pojemności 250 ml ułatwia wkroczenie na ścieżkę zdrowego trybu życia, pełnego energii i pozytywnego nastawienia. Potwierdza to również Ambasadorka marki Cymes, Weronika Książkiewicz – jedna z najbardziej rozchwytywanych, a przez to zapracowanych polskich aktorek.
Podczas gdy prym w ofercie świeżych soków Cymes od lat wiedzie świeży sok z marchwi, godne uwagi są również soki, które łączą tradycyjne warzywa. Znakomitym przykładem jest połączenie marchewki i selera: idealnie wspomoże organizm, dostarczy witamin, poprawi jakość i wygląd skóry. Beta-Karoten zawarty w marchewce przyśpiesza opalanie i przedłuża efekty kąpieli słonecznych, jednocześnie opóźniając pojawienie się zmarszczek. Powszechnie wiadomo, że regularne spożywanie marchewki prowadzi do poprawienia kolorytu skóry, dzięki czemu zyskuje ona efekt delikatnego muśnięcia słońcem. Niewiele osób natomiast wie, że seler zawiera dwukrotnie więcej witaminy C, niż znajduje się w cytrusach. Chociaż smak na to nie wskazuje, to w zależności od pory roku i sposobu przechowywania, może to być nawet 150 mg w 100 g.
Świeże soki Cymes ułatwiają dostęp do codziennej dawki witamin i pomagają w zachowaniu energii niezbędnej do tego, by cieszyć się życiem i rozwijać swoje pasje. Pasja odkrywania może otworzyć przed nami nieznany świat… warzyw.
Jakiego koloru może być marchew?
Rodzimym krajem marchwi są najprawdopodobniej Chiny, a początki jej historii sięgają tysięcy lat przed naszą erę. Pierwotnie marchew była koloru białego lub kremowego. W Afganistanie zaś najpopularniejsza była jej fioletowa odmiana o delikatnie gorzkim smaku. Prawdopodobnie właśnie ta odmiana na przełomie XII i XIII wieku dotarła do Europy. Jej pomarańczowy kolor zawdzięczamy ponoć Holendrom, którzy na cześć króla Wilhelma I Orańskiego (z niderlandzkiego Oranje – pomarańczowy, barwa narodowa Holandii), wyhodowali i rozpropagowali marchew znaną nam dziś, czyli właśnie w kolorze popularnie określanym mianem „marchewkowego”.
W starożytności marchew służyła jako główny składnik leków na dolegliwości trawienne, papka z jej korzenia miała przyspieszać gojenie ran. Co ciekawe, w starożytnej Grecji stosowano marchew jako środek antykoncepcyjny po stosunku. Potwierdzają tę informację teksty Hipokratesa, jednak pozostaje pytanie – czy była to skuteczna metoda? Angielskie modystki dworu Elżbiety I używały zarówno korzenia, jak i naci marchewki do ozdabiania kapeluszy. Największym powodzeniem cieszyła się świeżo zerwana, lekko przekwitła nać w żółtym kolorze.
Dlaczego warto polubić selery?
Seler cieszy się opinią jednego z najstarszych warzyw na świecie. Jest nie tylko bogaty w witaminy, a szczególnie w witaminę C, ale jego trawienie wymaga od naszego organizmu pracy, która pochłania więcej kalorii, niż sam dostarcza. Na stałe wszedł do naszych kuchni jako aromatyczny element, dodający smaku zupom i potrawom. Jako warzywo uprawne, zaczął upowszechniać się dopiero w XIII wieku, a do Polski sprowadziła go Królowa Bona, znana ze swoich warzywnych ogrodów.
Jego współczesna forma pochodzi od dzikiego selera naciowego, z którego mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego tworzyli mikstury lecznicze. W czasach Hipokratesa stosowany był jako środek uspokajający, a panom polecano go także jako afrodyzjak. Starożytni Grecy przystrajali liśćmi i łodygami selera swoich sportowców. Rzymianie wierzyli, że seler przynosi szczęście, dlatego dekorowali nim wejścia do domostw i miejsc publicznych; wizerunek naci selera pojawiał się też, wymiennie z wawrzynem, na rzymskich monetach.
Jak widać, nawet zwykłe warzywa mogą odsłonić przed nami swoje nowe oblicze. Wystarczy tylko znaleźć chwilę, by spojrzeć na nie uważniej. “Łyk słońca na każdą pogodę” – hasło, które towarzyszy jednodniowym sokom Cymes, przypomina, że świeże soki, trafiające codziennie do sklepowych lodówek, są doskonałym źródłem energii, niezbędnej do tego, by cieszyć się życiem i dostrzegać jego dobre strony w każdych okolicznościach.