Klopsiki mięsno-serowe z sosem słodko-kwaśnym

on
Klopsiki mięsno-serowe z sosem słodko-kwaśnym

Na każdym przyjęciu musi znaleźć się coś bardziej treściwego do jedzenia. Alternatywą dla mięsnych dań, serwowanych na talerzu, są klopsiki, które łatwo jest nadziać na wykałaczki.

Klopsiki mięsno-serowe

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
  • 150 g sera żółtego
  • sól i ostra papryka do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki i wszystkie przyprawy.
  2. Dodać również utarty na grubym oczku ser i całość dokładnie wyrobić.
  3. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju.
  4. Podawać z ostrym sosem słodko kwaśnym lub innym ulubionym.

Sos słodko-kwaśny

Składniki:

  • 3 pomidory
  • ½ szklanki wody
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 50 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • ¼ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 gałązki natki pietruszki

Wykonanie:

  1. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondelka.
  2. Dodać wodę, rozdrobniony czosnek i wszystkie pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej i natki pietruszki.
  3. Poddusić na wolnym ogniu przez 5 minut.
  4. Na koniec zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie i doprowadzić do wrzenia.
  5. Dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki.
  6. Sos podawać na zimno lub ciepło.