Na każdym przyjęciu musi znaleźć się coś bardziej treściwego do jedzenia. Alternatywą dla mięsnych dań, serwowanych na talerzu, są klopsiki, które łatwo jest nadziać na wykałaczki.
Klopsiki mięsno-serowe
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
- 150 g sera żółtego
- sól i ostra papryka do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki i wszystkie przyprawy.
- Dodać również utarty na grubym oczku ser i całość dokładnie wyrobić.
- Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju.
- Podawać z ostrym sosem słodko kwaśnym lub innym ulubionym.
Sos słodko-kwaśny
Składniki:
- 3 pomidory
- ½ szklanki wody
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka płatków chili
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 50 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- ¼ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3-4 gałązki natki pietruszki
Wykonanie:
- Pomidory obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondelka.
- Dodać wodę, rozdrobniony czosnek i wszystkie pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej i natki pietruszki.
- Poddusić na wolnym ogniu przez 5 minut.
- Na koniec zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki.
- Sos podawać na zimno lub ciepło.