Grzyby z patelni ze świeżymi ziołami i pieczoną świnką z TABASCO®

on

4 porcje równych żeberek (każde z co najmniej 5 kostkami)
500g średnich pieczarek
2-3 dojrzałe pomidory
2-3 łyżki masła
1 średnia cebula
Sos sojowy Kikkoman
TABASCO®
Pęczek włoszczyzny
Ziele angielskie
Kilka gałązek natki pietruszki i kopru
Liść laurowy
Cukier trzcinowy
Sól, czarny pieprz
Tłuszcz do smażenia

Żeberka oczyścić i umyć. W rondlu nastawić warzywny bulion (włoszczyzna, ziele angielskie, liść laurowy, opalona cebula, pomidory, sól, pieprz). Wrzucić do niego żeberka i gotować je do miękkości. Jak się ugotują wyjąć i delikatnie osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i na nim przesmażyć żeberka aż nabiorą delikatnie brązowego koloru. Pod koniec zalać je syropem przygotowanym z sosu sojowego, cukru trzcinowego, TABASCO® i odrobiny bulionu. Dusić kilka minut aż sos trochę odparuje. Pieczarki oczyścić i pokroić w cząstki. Skarmelizować je na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Obficie posypać posiekaną natką i koprem. Podawać razem z żeberkami.