Cytryny w syropie imbirowym

on
Słodkie prezenty do zjedzenia? – zrób je sam

Składniki na 3 porcje:

  • 300 g cukru
  • 250 g wody
  • 80-90 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20-30 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 3-4 cytryny, ekologiczne, pokrojone w 3 mm plastry, bez pestek

Sposób przygotowania

1. Do garnka wsypać cukier, dodać wodę, sok z cytryny i imbir. Zagotować aż cukier się rozpuści. Na dnie ułożyć plastry cytryny, gotować ok. 15 min. Syrop i plastry cytryny pozostawić w naczyniu na ok. 15 min.
2. Ostrożnie wyjąć plastry cytryny i przełożyć do czystych i wyparzonych słoików, następnie przelać do nich zawartość naczynia miksującego, natychmiast zakręcić.
3. Cytryny w syropie imbirowym podawać jako dodatek do herbaty.