Zimą szczególnie warto zadbać o wartościową dietę, która wzmacnia organizm, uodparnia i rozgrzewa. Menu oparte na warzywach jest doskonałym sposobem na dobrą formę podczas chłodnych miesięcy. Zupełnie nowe warzywo kalerosse™, upieczone z dodatkiem aromatycznego czosnku, to połączenie wartości odżywczych z wyśmienitym smakiem i łatwością przygotowania.
Wartościowe zimowe menu powinno uzupełniać niedobór witamin i składników odżywczych, rozgrzewać organizm, uodparniać i usprawniać metabolizm. Chociaż w długie wieczory kuszą niezdrowe słodkości, warto mądrze zaplanować dietę bogatą w przekąski, które będą zarówno zdrowe, jak i smaczne. Wtedy ochota na słodycze mija, a my otrzymujemy niezbędne składniki dodające energii na długo. Kalerosse™ Fit&Easy to nowe warzywo na rynku, które w połączeniu z wyrazistym czosnkiem, tworzy kompozycję o unikalnym smaku i wartościach odżywczych. Kalerosse™, będące naturalną krzyżówką brukselki i jarmużu, jest bogate w wit. B6, K, C i E. Z kolei czosnek – od wieków słusznie uważany za naturalny wzmacniacz odporności, nadaje każdej potrawie głęboki aromat, a do organizmu dostarcza mnóstwo soli mineralnych, witamin oraz mikro- i makroskładników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu zwłaszcza podczas trudnych, jesienno-zimowych miesięcy.
Upieczone, aromatyczne kalerosse z czosnkiem, oliwą z oliwek i parmezanem to prosty, efektowny i pyszny przepis na rozgrzewający podwieczorek. Doda energii, wzmocni organizm i ukoi zmysły po długim dniu. Zdrowa przyjemność, na którą warto się skusić!
Pieczone Kalerosse z czosnkiem i parmezanem
Porcje: 4
Czas przygotowywania: 7 minut
Czas pieczenia: 22 minut
Składniki:
150 g Kalerosse™ Fit&Easy
6-8 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki świeżo startego parmezanu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200° C. Przekroić różyczki Kalerosse™ wzdłuż na pół, większe różyczki można przekroić na trzy lub cztery cząstki, tak by mogły piec się równomiernie. Ząbki czosnku również pokroić na cząstki. Oliwę, sól i pieprz wymieszać w miseczce. Pokrojone Kalerosse oraz czosnek wrzucić do miski z sosem i dokładnie wymieszać, tak by równomiernie pokryły się oliwą. Kalerosse i czosnek umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na około 12 minut. Wysunąć blaszkę z piekarnika – przemieszać Kalerosse i czosnek łopatką by nie przywarły do papieru podczas pieczenia, wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać tartym parmezanem.
Smacznego!