Wrapy z roślinnymi pulpetami i jogurtowym sosem harissa

on
Wrapy z roślinnymi pulpetami i jogurtowym sosem harissa

Trwa najbardziej imprezowy czas w roku. Niezależnie od tego, czy spędzamy go hucznie, czy też w formie filmowych wieczorów w gronie przyjaciół, nieodłącznym elementem świętowania jest jedzenie. Oto pomysły na pyszne i sprawdzone dania, które szybko możemy przygotować we własnej kuchni. Poza pasjonatami gotowania niewiele osób lubi spędzać dużo czasu w kuchni. Aby jednak mieć pewność, że wspólnej zabawy nie zakłóci żaden burczący brzuch, konieczne jest przygotowanie przynajmniej kilku smacznych opcji.

Wrapy z roślinnymi pulpetami i jogurtowym sosem harissa

Wrapy i tortille to idealny przykład dania, które w zależności od potrzeb możemy przygotować w wersji pełnowymiarowej lub jako finger food. Wystarczy gotową, zawiniętą tortillę pokroić na plastry i wyłożyć na talerzu lub paterze. Aby łatwiej było je chwycić, możemy w każdą część wbić wykałaczkę. Oczywiście, możemy też podać je jako tradycyjne danie w całości, uprzednio podgrzewając całość na elektrycznym grillu lub patelni.

Składniki (na 4 wrapy)

  • roślinne klopsiki z czerwoną cebulą i tymiankiem OneDayMore – 180 g (1 opakowanie)
  • tortille pełnoziarniste – 4 szt.
  • czerwona kapusta – 350 g
  • mała czerwona cebula – 1 szt.
  • czerwone jabłko – 1 szt.
  • jogurt naturalny lub wegański w stylu naturalnym – 4 łyżki
  • natka pietruszki – ½ pęczka
  • cytryna – ½ szt
  • pasta harissa – 3 łyżeczki (lub mieszanka przypraw harrisa)
  • oliwa· pieprz czarny mielony
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i cebulę drobno siekamy i przekładamy do miski.
  2. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  3. Dodajemy jabłko pokrojone w cienkie plastry i drobno posiekaną natkę pietruszki. Ponownie mieszamy.
  4. Do osobnej miseczki przekładamy jogurt, dodajemy pastę harrisa (lub mieszankę przypraw harrisa) i łączymy ze sobą.
  5. Pulpeciki podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oliwy.Na każdą tortillę nakładamy porcję sałatki z czerwonej kapusty.
  6. Na warstwie sałatki układamy podsmażone pulpeciki. Wrapy zwijamy, zamykając farsz w środku.
  7. Podajemy z sosem z jogurtu i harissy.